Alweer mag Francken terrorist niet uitwijzen: staatssecretaris zelf naar Marokko

BELGA
Voor de derde keer op rij mag België een voor terrorisme veroordeelde Marokkaan niet uitwijzen. Telkens om dezelfde reden: het is niet voldoende zeker dat de mannen in Marokko geen foltering riskeren. Daarom hebben staatssecretaris Theo Francken en minister Jan Jambon morgen in Marokko overleg met hun collega's.

Drie keer al weigerde de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen de uitwijzing van wegens terrorisme veroordeelde Marokkanen. Een eerste keer gebeurde dat in maart dit jaar, nadat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) Syriëstrijder Bilal S., geboren in België maar met de Marokkaanse nationaliteit, na zijn vrijlating in juni 2017 zijn verblijfsvergunning introk, het bevel gaf het land te verlaten en hem een inreisverbod gaf. De DVZ baseerde zich daarvoor op info van het OCAD, dat de man een dreigingsniveau 3 toedichtte. Bilal S., veroordeeld op het befaamde Zerkani-proces tegen jihadronselaars, trok daarop naar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Die sprak zich in haar arrest uit tegen de uitwijzing, omdat - zo luidde de argumentatie - DVZ onvoldoende had onderzocht of de man in Marokko een risico op foltering liep.

Gezinshereniging

Een maand later oordeelde RVV hetzelfde over een andere, gelijkaardige zaak. Over wie het ging, is niet geweten - behalve dat hij ook wegens terrorisme was veroordeeld. Vorige week vrijdag viel een derde arrest, met alweer hetzelfde resultaat en dezelfde argumentatie. Een 28-jarige Marokkaan, die sinds 2004 in België verblijft in het kader van gezinshereniging, mag niet worden uitgewezen. De man is twee keer veroordeeld: eerst wegens drugs in 2014, daarna wegens betrokkenheid bij een terroristische organisatie in 2017. Hij zit daarvoor nu een celstraf uit en komt op 8 mei vrij. Op 23 februari 2018 trok DVZ zijn verblijfsvergunning in en beval hem het grondgebied te verlaten. Daarop trok hij naar de RVV, die net als bij de beide voorgaande zaken oordeelde dat DVZ onvoldoende had getoetst dat de uitgewezen Marokkaan bij aankomst in het land niet gefolterd zou worden.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De RVV haalt telkens een uitspraak van een Zweedse zaak aan, waarin het Hof van de Rechten van de Mens op 9 januari oordeelde dat er weliswaar een verbetering is van de mensenrechtensituatie in Marokko, maar dat mensen die voor terrorisme veroordeeld zijn nog steeds onmenselijk behandeld dreigen te worden. Een recentere uitspraak in Frankrijk, van 19 april, stelt het tegenovergestelde, namelijk dat er géén risico op foltering of andere inbreuken tegen de mensenrechten vallen te vrezen.

Gevoelig probleem

Daarom vertrekken minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris Theo Francken (N-VA) naar Marokko. In de marge van de Rabat Conferentie zullen Jambon en Francken met hun Marokkaanse collega's spreken. "Om dit gevoelige probleem aan te kaarten", aldus Francken. "We hebben in de afgelopen jaren een goede en respectvolle relatie opgebouwd met onze Marokkaanse collega's. Een bilateraal gesprek staat woensdag gepland."
557 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ghislain Vermeiren

  Voor elke man die uitgewezen wordt, een snoepreisje naar Marrakech!

 • Richard Kerkhofs

  Ziezo! Eindelijk is het de N-VA duidelijk gemaakt dat ze de bestaande wetten moeten volgen. Gedaan met hun eigen dictatoriale willetjes die ze oplaten om hun boerenbedrog te maskeren.

 • Steve Van der Vekens

  Francken De Verlichte!

 • Jan Boden

  De raad van voddenventen is compleet het noorden kwijt, daarom komt alle volk hier langs het zuiden toe.

 • Karina Marten

  Dit gaat niet over links : zelfs De Block deed beter en hààr asielcrisis was pas een crisis, zij weigerde commentaar, geen twitter en geen FB; met reden, Francken legt uit waar die vreemden moeten zijn en hoe ze het moeten doen, met zijn eeuwige geblaat, wat een domme vent, hij teert nog op het succes van De Block, en gaat handjeschudden in die landen, De Block deed dat niet zij liet zich niet manipuleren, ze schopte ze de vlieger op met zwaar geweld en dropte ze waar ze moesten zijn.