Alweer hommeles om oproepingsbrieven: gemeenteraad Kraainem houdt spoedvergadering

BELGA
De gemeenteraad van faciliteitengemeente Kraainem komt vanavond in spoed bijeen om een beslissing te nemen over de oproepingsbrieven voor de komende parlementsverkiezingen. De raad nam hierover op 23 april reeds een beslissing, maar het gemeentebestuur werd gisteren geïnformeerd dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) dat besluit schorste. Daarom dient de raad een nieuwe beslissing te nemen. 

De gemeenteraad van Kraainem besliste op 23 april een Franstalige oproepingsbrief te sturen naar de inwoners die zich registreerden om overheidsdocumenten gedurende vier jaar in het Frans te ontvangen. De overige inwoners krijgen een brief in het Nederlands. De raad volgde hiermee twee arresten waarin de Raad van State zich in die zin uitsprak. 

Homans schorste de beslissing omdat die volgens haar ingaat tegen de Vlaamse taalwetgeving. Die schrijft voor dat ook aan Franstaligen in faciliteitengemeenten eerst een Nederlandstalig overheidsdocument moet verstuurd worden, waarna zij een document in hun eigen taal kunnen opvragen. De raadsbeslissing kwam er op voorstel van de oppositiefractie Défi+MR+Ind. en kreeg de steun van enkele raadsleden van de andere fracties Kraainem Unie en Lijst Burgemeester (LB). 

Gemeenteraadsvoorzitter Luc Timmermans (LB), die samen met burgemeester Bertrand Waucquez (Kraainem Unie) op 23 april tegen het voorstel stemde, reageert misnoegd op de situatie. "Door de laattijdige beslissing van Homans zit de administratie met de handen in het haar want alle kiesbrieven lagen klaar om verstuurd te worden. Dit moet overigens ten laatste op 11 mei gebeuren. Ik ben ook kwaad op Défi+MR+Ind. omdat zij dit thema misbruiken om op een goedkope manier campagne te voeren, terwijl niemand nog goed weet hoe de vork juist in de steel zit". 

Verwijzend naar de tegenstrijdige standpunten van de Vlaamse overheid, de Raad van State en Hof van Cassatie vroegen Kraainem-Unie en LB begin april nog aan de bevoegde overheden om hierover duidelijkheid te scheppen.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ROBERT GERTS

  De Franstaligen zullen hier altijd het laatste woord hebben! Je moet het lef maar hebben!

 • Lot Claeys

  In Vlaanderen Vlaams. Voor iedereen. Voor Arabieren, Turken, Marokkanen, Walen enzovoort. Hier wonen is de taal van het land spreken: Vlaanderenland! Is het nu duidelijk genoeg?

 • Philippe Blockmans

  Guy Van Severen Welke wet? Die van Vlaanderen? Van België of die van Europa, die al meerdere keren de Peeters-brief onwettelijk heeft verklaard?

 • patrick morel

  Mer dan 1 miljoen Belgen stemden blanco, gingen niet of gooiden een blanco biljet in de urne. Vervolgingen nul komma nul, dus waar is het probleem. Als je wil besparen stem je blanco want de zichzelf verrijkende partijen krijgen 5 euro per stem en er verandert toch niets,het zijn altijd dezelfde partijen en dezelfde koppen die al bewezen hebben het niet te kunnen. Partijfinanciering bijna 5 keer meer dan in Nederland, verwondert dat we zoveel schulden hebben, ik niet.

 • jack vandenhende

  @Geert Landsman , probeert jij eens klaar te krijgen om in Luik of Charleroi , twee talige brieven (frans , Nederlands) te versturen , dan zal je pas zien hoe tweetalige het land is .