Altijd zomer- of winteruur? Dit verkiest de (nipte) meerderheid

iStock
Als het van de Europeanen afhangt, dan heeft het laatste uur geslagen voor de wissel tussen zomer- en winteruur. Rest nu nog de vraag: welke tijd nemen we permanent aan? Volgens de lezerspoll is de Belgische bevolking niet onverdeeld, maar komt er wel een winnaar uit de bus. 

Ruim veertigduizend bezoekers stemden in de online poll. Het zomeruur neemt voorlopig de leiding met een nipte voorsprong: iets meer dan de helft, zo’n 57 procent, verkiest om altijd de zomertijd te hanteren. De overige 43 procent zou liever altijd volgens het winteruur leven. Daarmee lijkt de meerderheid van de stemmers het eens te zijn met de Europese Commissie, ook die is voorstander van een permanente zomertijd. 

Langer licht

Aanhangers van de zomertijd stellen dat de praktijk energie kan besparen en de productiviteit een boost kan geven doordat het 's avonds langer licht blijft. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, komt de zon op rond 5.30 uur en gaat ze pas opnieuw onder rond 22 uur. Ook in december, wanneer het normaal al donker wordt voor 17 uur, zal de zon blijven langer blijven schijnen, tot net voor 18 uur. 

Dat betekent echter ook dat de zon ’s morgens laat op zal komen, waardoor meeste scholieren en werknemers hun dag beginnen in het pikkedonker. En dat is voor de voorstanders van het winteruur meteen één van de grootste argumenten om net niet voor het zomeruur te kiezen. Hier vindt u 
alle voor- en nadelen nog eens op een rijtje.

Heeft u uw stem al uitgebracht?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • linda D'Haese

  veel mensen klagen dat het te vroeg is voor hun kinderen s'morgens als de school om 8h30 begint ,en willen dat die later begint dan heeft de zomertijd geen enkele zin je moet een uur vroeger opstaan en ook in de maand december is het dan pas om 9h45 klaar

 • francois de keyser

  Wanneer we de zomertijd hanteren dan lopen we twee uur voor op de 'normale' vroeger gehanteerde tijd. Gaan we voor de 'zomertijd' dan staan we een groot deel van de winter tot half tien in het donker. Misschien goed voor lange slapers maar de werkende mensen, en die zijn er ook, die buiten werken kunnen pas goed aan de slag om negen uur. Misschien ook best het aanvangsuur van de school laten starten om half tien.

 • peter colson

  Ik stel voor dat we de klok 8 uur vooruit zetten. Na je werkdag heb je dan ontzettend veel daglicht. Je kan dan van 8 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds op café zitten. Er zijn wel een paar negatieve zaken aan. In feite werk je in een nachtshift die start om middernacht. Energiebesparend is het zomeruur niet echt. Elektriciteit die je 's avonds niet gebruikte, verbruikte je dan 's morgens.

 • René Verhoeven

  Laat het toch zoals het is, dan hebben we toch van beide het voordeel? In de winter is het niet te lang donker 's morgens, in de zomer is het lang licht 's avonds zonder dat het 's morgens te vroeg dag wordt. Is dat nu zo een drama om twee keer per jaar die klok een uurtje te verdraaien? Wat een watjes zijn jullie! Doe eens shiftwerk en je zal weten wat wisselende uren zijn en dat elke week!

 • Frank Vermeesch

  Cris voor jou maakt dat natuurlijk betekent dat een kleine tien geen verschil, helaas voor jou in jou ploegenstelsel een kleine tien jaar mindere levensverwachting, waar je hopelijk voor jou een beter loon of premies voor krijgt . Maar iedereen deze beproeving aandoen is erover; daarom het normale uur waarin de zon om twaalf uur in het zuiden staat zou het beste moeten zijn..... en dat is TWEE uur voor het zomeruur........