Altijd recht op vijftien weken zwangerschapsrust: systeem geldt nu ook voor wie ziek of werkloos is

Shutterstock
In de Kamercommissie Sociale Zaken is een wetsvoorstel goedgekeurd dat het recht op vijftien weken zwangerschapsrust garandeert in geval van werkloosheid of ziekte. 

Het wetsvoorstel van Evita Willaert (Groen) verzekert het recht op vijftien weken zwangerschapsrust in geval van werkloosheid. Een amendement van Nahima Lanjri (CD&V) voegde eraan toe dat dit recht ook gewaarborgd moet worden bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. 

"Een grote onrechtvaardigheid wordt weggewerkt", reageren Willaert en Lanjri in een mededeling. "De regeling bestrafte de vrouwen die ongewild eerder moeten stoppen met werken, voor hun eigen gezondheid of die van hun kind. Wat de omstandigheden ook zijn, zwangerschapsverlof zal voortaan altijd vijftien weken bedragen." 

Evita Willaert.
BELGA Evita Willaert.

Dat is nu niet steeds het geval. Uit cijfers van het Rekenhof bleek bijvoorbeeld dat 10 procent van de vrouwen aan moederschapsrust inboette door ziekte voor de bevalling, merkt Willaert op. 

Het voorstel werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. De MR heeft wel een tweede lezing aangevraagd. Nadien gaat het voorstel naar de plenaire vergadering voor de definitieve stemming.

Nahima Lanjri.
BELGA Nahima Lanjri.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jennifer Peeters

  De mensen zonder kinderen zullen het WEERAL mee moeten betalen voor deze pampergeneratie!!!

 • jean donny

  Hoe minder men werkt en hoe meer belastingsgeld men uitdeelt hoe meer belastingen de werkenden zullen moeten betalen, alsook hoe langer ze zullen moeten ervoor werken. Wanneer gaat men dat begrijpen en deze waanzin stoppen.?

 • Rudy Van Daele

  men moet dat beperken tot voor 1 kind

 • lars vandenberge

  5 maanden zwangerschapsverlof dan 4 maanden ouderschapsverlof dan kind nr 2...

 • Stefaan Vanwijnsberghe

  Toevallig vrouwen die het wetsvoorstel indienen. Veel werkgevers gaan kiezen voor mannen ipv vrouwen. Zou ik ook doen. Hoe kan je in godsnaam uw bedrijf draaiend houden als om de haverklap iemand recht heeft op zoveel zwangerschapsverlof.