Alternatieve regeling voor Arco nooit bij Europa gemeld

Advocaat Geert Lenssens en Ab Flipse tijdens een persconferentie van Arco Group. Archieffoto.
BELGA Advocaat Geert Lenssens en Ab Flipse tijdens een persconferentie van Arco Group. Archieffoto.
De federale regering heeft een alternatief plan dat ze liet uitwerken om de Arco-coöperanten alsnog te vergoeden nooit formeel ingediend bij Europa door de val van de regering. Dat schrijft De Tijd vandaag op basis van een goedgeplaatste bron en mailverkeer dat de krant kon inkijken.

Het plan B kwam er na lang aandringen van CD&V. De regering vroeg advocatenkantoor Clifford Chance om een voorstel uit te werken dat wel de toets van Europa zou doorstaan. Eerder werd een andere regeling voor de 800.000 Arco-coöperanten afschoten.

Het alternatieve plan houdt in dat de Belgische staat, Belfius (de opvolger van Dexia) en Beweging.net een dading sluiten met de Arco-coöperanten. Zo kunnen ze schadeclaims van de coöperanten voor de rechtbank vermijden.

Angst voor definitief njet

Aanvankelijk weigerde CD&V het plan in te dienen uit angst voor een definitief Europees njet. Tot het Gerecht van de Europese Unie begin december vorig jaar de Europese Commissie terugfloot. De Commissie had België in 2014 verboden een nieuwe compensatieregeling uit te werken voor de Arco-coöperanten. 

CD&V zag in het oordeel van het EU-Gerecht een opening om de coöperanten alsnog te vergoeden, maar toen viel de regering. Daardoor ligt het plan nog altijd op het kabinet van premier Charles Michel.
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos duriau

  Blijft men nu palaberen over Arco , is toch duidelijk dat dit gelukkig niet kan met belastinggeld geregeld worden, waarom wordt beweging net en de christelijke zuil niet aangesoroken , zij hebben de mensen toch aangeraden risicovrije aandelen (?)aan te schaffen die men nu nu spaargeld probeert te benoemen om het op de belastingbetaler af te schuiven.

 • johan vankeirs

  Ik ken eigenlijk geen enkele partij die nog naar de burgers luistert zelfs onze volksvertegenwoordigers vertikken het om ons te verdedigen en zorgen enkel nog voor hun postjes.Wij hebben echte leiders nodig in dit land en geen bende meelopers zoals de laatste jaren.

 • Jan peeters

  De Arco spaarders moeten vooral NVA en VLD stemmen dan zijn ze heel zeker dat ze hun geld NIET zullen terugkrijgen, deze mensen vullen vooral hun eigen zakken en daar tellen de burgers niet mee, eigen gewin en macht zijn daar de hoofdzaak.

 • Dan Midden

  tja, Marrakech was belangrijker want cd&v wou aan de juiste kant van de geschiedenis staan, of was het om Arco te doen waardoor de christelijke zuil niet moet meebetalen aan de vergoeding en ze de schuld op NVA konden steken? Tseven durven alles vrees ik

 • Pierre Vanden Meersschaut

  CD&V heeft zichzelf in de voet geschoten door de centen van de Arco “cooperanten” te willen vergoeden met belastingsgeld, goed wetende dat dit door de EU niet zou worden toegelaten en dat ze daardoor een belangrijk deel van hun kiezers dreigden te verliezen. Onbegrijpelijk dat beweging.net niet ter verantwoording is opgeroepen. Het geld van de aandeelhouders rust nu veilig in de zon van een belastingparadijs. In feite gaat het hier over legale diefstal.