Almaci verslaat Rzoska en volgt zichzelf op als voorzitster van Groen

Meyrem Almaci.
Photo News Meyrem Almaci.
Meyrem Almaci blijft voorzitter van Groen. Op een ledencongres in Brussel kreeg ze 53,2 procent van de stemmen achter zich. Er waren wel twee stemrondes nodig.

Almaci nam het in de voorzittersverkiezingen op tegen Vlaams fractieleider Björn Rzoska en de onbekende Christophe Steyaert uit Brugge.

Tijdens de eerste stemronde haalde geen van de kandidaten - en hun running mates - de vereiste helft plus één van de stemmen. In een tweede stemronde - waarbij gekozen moest worden tussen de twee best scorende kandidaten uit de eerste ronde - haalde Almaci het dus vrij nipt van Rzoska. Het duo Meyrem Almaci-Dany Neudt kreeg 53,2 procent van de 773 uitgebrachte stemmen achter zich.

Groen won bij de recente verkiezingen, maar lang niet zo veel als gehoopt en verwacht. Het was dus uitkijken of voorzitter Almaci een nieuw mandaat voor vijf jaar zou krijgen.

Björn Rzoska.
BELGA Björn Rzoska.

Inhoudelijk lagen de interne campagnes van Almaci en haar uitdager Rzoska niet heel ver uit elkaar. Rzoska pleitte voor een andere aanpak en stijl en wil vooral het imago van partij voor de “happy few” wegwerken. Almaci voerde een interne campagne rond “lef en hoop”.

“Het is een eer voorzitter van Groen te mogen zijn, net als dat de voorbije vijf jaar zo was”, zei Almaci. De nipte score moet volgens haar niet gezien worden als een teken van een verdeelde partij. “De programma’s lagen dicht bij elkaar, dat maakt de keuze moeilijk. En het applaus achteraf was unaniem, er is geen deel van de leden dat zich tegen een bepaalde kandidaat afzet.”

“Uiteraard ben ik ontgoocheld, als je meedoet wil je winnen”, reageerde Björn Rzoska. “Maar dat er een tweede ronde nodig was, toont aan dat veel leden oor hebben naar de andere aanpak die wij voorstellen.” Ook Rzoska vreest niet voor interne verdeeldheid. “Nu sluiten we de rangen, we gaan schouder aan schouder verder.” 

Decumul

Rzoska legde wel ook een decumul op tafel, waarbij de voorzitter niet langer ook parlementslid is. “We hebben afgesproken dat we de voor- en nadelen van die cumul zullen bespreken op onze politieke raad”, zegt Almaci daarover. Gaat Almaci rekening houden met de inbreng van haar tegenkandidaten? “Niet alleen met die van hen. We hebben na de verkiezingen een evaluatie gemaakt op basis van de feedback van leden. We gaan met al die informatie aan de slag”. 
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • william Masson

  Vermoedelijk heeft almaci de uitslag van de 2 stemronden zelf mogen uitrekenen.

 • Claudia Rosseel

  Groen is de enige partij die enkel fysiek aanwezige leden laat stemmen. Wat in het voordeel is van mensen uit de kernsteden, mensen zonder kinderen, mensen zonder werk, mensen zonder andere sociale activiteiten dan meedraaien in een partij die zichzelf groen en democratisch noemt. De praktijk is blijkbaar anders.

 • Dan Midden

  In feite haalt deze dame geen 50 procent van de stemmen van haar eigen achterban want er waren 2 stemrondes nodig waarbij een significant aantal zijn weggegaan na de eerste stemronde. Dus meer dan de helft van haar leden wenst een ander taalgebruik en houding van Almaci. Ben benieuwd of ze de boodschap begrepen heeft. Net deze leden riskeren op andere partijen te gaan stemmen

 • luc rombauts

  het einde van groen?

 • Henri Eerens

  Nu dat Meyrem Almaci voorzitter van Groen blijft, kan de Kamer van volksvertegenwoordigers opgelucht ademhalen. Ze zijn bijna van haar af, tenminste als het bij groen? niet om de postjes gaat. De toekomst brengt raad.