Almaci (Groen) wil heropstart van samenleving: “Wel werken en winkelen, maar geen vrienden en familie zien. Dat is pijnlijk”

Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
BELGA Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
De partij Groen wil dat elke minister voor zijn of haar beleidsdomein rapporteert over de impact van de genomen corona-maatregelen. "Als de impact van de maatregelen op de hele samenleving gemeten wordt, kan er indien nodig ook beter worden bijgestuurd", klinkt het.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci liet in De Zondag al haar teleurstelling blijken over het exitplan dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag voorstelde. "We mogen wel werken en winkelen, maar we mogen geen vrienden en familie zien. Dat is pijnlijk. Naast de heropstart van de economie is ook een opstart van de samenleving nodig", zei ze daar. “Wie een tweede verblijf heeft, krijgt perspectief. Geen probleem. Maar wie zijn moeder al weken niet gezien heeft, krijgt géén perspectief. Dát is een probleem.”

“Veel mensen snakken naar menselijk contact. Ze willen vrienden en familie zien. Ik ook. Dat is wat ons mens maakt. Het exitplan zwijgt daarover in alle talen en dat is een gemiste kans. Waarom mogen de mensen hun ouders niet zien? Of hun beste vriend? Als winkelen kan, mits het respecteren van alle maatregelen zoals de anderhalve meter, waarom dat dan niet?”, klinkt het in De Zondag.

Sociale crisis

De partij vindt dat het tijd is voor een breder plan dat niet enkel rekening houdt met virologische en economische aspecten. Daarbij moet ook de sociale crisis die het coronavirus veroorzaakt in kaart gebracht worden. "In IJsland wordt het huishoudelijk geweld gemonitord: in dit land stierven 8 mensen aan Covid-19, twee jonge vrouwen werden er doodgeslagen door hun partner, één vrouw is vermist. Groen vraagt dat elke minister voor zijn of haar beleidsdomein rapporteert over de impact van de getroffen maatregelen", klinkt het in een persbericht. 

Groen blijft ook pleiten voor de uitbreiding van het expertencomité van virologen met onder meer een armoede-expert. Dat moet ervoor zorgen dat toekomstige maatregelen rekening houden met de meest kwetsbaren in de samenleving.

Lees ook. OVERZICHT: Scholen en bedrijven weer open, mondmaskers verplicht op openbaar vervoer, maar nog niet meteen thuis afspreken met vrienden
284 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Meuleman

  Almaci, als Turkse heb jij hier niet te bepalen hoe wij moeten leven. Met uw tweede nationaliteit zou je zelfs niet in de politiek mogen stappen. U bent en blijft een Turkse, blijf dus in uw kot.

 • Ronny Ooijen

  Chris Devlaeminck, u vindt dat Bart De Wever de grootste politicus van België is? Dat is uw volste recht, maar wel enkel uw mening. En een mening is geen synoniem voor feit. Maar als vaak veranderen van standpunt, veel in de media verschijnen, niets realiseren (0 wetsvoorstellen) omdat je niet op het werk verschijnt en gratis op kap van de bevolking leven criteria zijn, kan u wel eens gelijk hebben.

 • guido Bervoets

  Meyrem Almaci heeft gelijk. De economie mag opstarten, mensen met een tweede verblijf mogen daar naartoe trekken, winkels worden geopend, men mag met meerdere personen gaan sporten, maar familieleden mogen mekaar niet bezoeken. Sta mij toe dat ook redelijk eenzijdig te vinden. Vooral omdat de sociale opstart op menselijk vlak even belangrijk is als de economische opstart.

 • Hendrik Patyn

  Mevr. Almaci als u zich verveelt, eens de film bekijken van de ecologist  Michael Moore, Planet of the Humans, toont aan dat zonnepanelen, windmolens, elektrische wagens allemaal puur bedrog zijn en zeker niet milieuvriendelijker zijn, puur winstbejag, puur bedrog en dit wordt dan gesubsidieerd met belastinggeld, ons geld. Met al dat groen nepgedoe, is er al veel geld verspild geweest, men moet zorg dragen voor de natuur, maar op een correcte wijze...

 • Willy Michiels

  Bij de meeste is samenkomen in de achtertuin in het weekend men kan dat niet tegen houden zeker als het weer meevalt spijtig voor dokters verplegend personeel die dag en nacht hun best doen om die ook mensen te verzorgen.