Almaci: "Gemeenschappelijke naam met Ecolo is niet aan de orde"

BELGA
"Eén gemeenschappelijke naam met Ecolo is op dit moment zeker nog niet aan de orde." Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci nadat vorige week bekendraakte dat de Franstalige groene partij vragende partij is voor meer samenwerking met zijn Vlaamse evenknie. Groen bespreekt de vraag straks op het partijbestuur.

Vorige week raakte bekend dat een stuurgroep bij de Franstalige groenen van Ecolo aanstuurt op een "federale ecologische partij met Walen, Vlamingen en Brusselaars; Nederlandstaligen, Franstalige en Duitstaligen". Vooral in het Brusselse gewest en op het federale niveau zou de samenwerking op korte termijn nog versterkt kunnen worden, klonk het.

Meyrem Almaci, de nieuwe voorzitter van Groen, is het idee van Ecolo zeker niet ongelegen. "We hebben bijvoorbeeld al heel goed samengewerkt aan de staatshervorming. Ook omdat we samen alternatieven durven voorleggen: kritisch maar constructief." Almaci zal de vraag van haar Franstalige collega's vandaag voorleggen aan het partijbureau, dat zich zal beraden over verdere stappen, zo zei ze vanmorgen op in 'De ochtend' op Radio 1.

Welke concrete stappen dat moeten zijn wilde Almaci nog niet kwijt. Ze wijst er ook op dat het voorstel van Ecolo nog maar een werknota is. "Dus één gemeenschappelijke naam is zeker op dit moment niet aan de orde. Ik denk wel dat we het overleg moeten opstarten tussen de partijvoorzitters en van daaruit kijken hoe we verder kunnen werken. Maar het is duidelijk dat een ideologie niet stopt aan een taalgrens, zelfs niet aan een landgrens." Groen wil daarom alternatieven voor het regeringsbeleid op tafel blijven leggen, en liefst "met zoveel mogelijk mensen, groepen en bewegingen uit de samenleving".