Almaci fractieleider in Antwerpse gemeenteraad

Meyrem Almaci (Groen).
BELGA Meyrem Almaci (Groen).
Antwerps Groen-lijsttrekker Meyrem Almaci zal de komende jaren het fractieleiderschap van haar partij in de gemeenteraad opnemen. Almaci was de voorbije jaren al Groen-fractieleider in het federaal parlement en wil "een kritische maar constructieve oppositie voeren" tegen het beleid van het nieuwe bestuur onder leiding van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Groen vreest dat in Antwerpen de komende jaren een "hard en conservatief" beleid te verwachten valt, "met meer oog voor de belangen van de N-VA en haar Vlaamse regering dan de gezondheid van de Antwerpenaar, en weinig mededogen voor zij die het moeilijk hebben". De partij wil daar bij monde van Almaci alternatieve voorstellen voor doen.

Vier zetels
Bij de verkiezingen van 14 oktober haalde Groen vier zetels binnen in de Antwerpse gemeenteraad. Naast Almaci raakten partijvoorzitter Wouter Van Besien, huidig gemeenteraadslid Freya Piryns en oud-minister en -partijvoorzitter Mieke Vogels verkozen. Die laatste kiest echter voor de Deurnse districtsraad en laat zich vervangen door Joris Giebens.

Groen Antwerpen houdt op 26 januari nog een "toekomstcongres" waarbij een nieuw partijbestuur wordt verkozen en de lijnen voor de komende legislatuur zullen worden uitgezet.

Andere fractieleiders
Ook de meeste andere partijen hebben intussen hun fractieleiders officieel aangeduid. Bij de meerderheidspartijen worden dat André Gantman (N-VA), Caroline Bastiaens (CD&V) en Annemie Turtelboom (Open Vld). Kersverse oppositiepartij sp.a duidde dit weekend nog Yasmine Kherbache aan, bij Vlaams Belang blijft Filip Dewinter in principe fractieleider. Bij nieuwkomer PVDA+ tenslotte is die rol weggelegd voor partijvoorzitter Peter Mertens.