Almaci fileert startnota van Bart De Wever: “Wie zijn volk graag ziet, verdeelt het niet”

BELGA
De startnota die N-VA-voorzitter Bart De Wever schreef voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met N-VA, CD&V en Open Vld, spant "een val van angst en haat". Dat zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci vandaag in een toespraak op het Zomerweekend van haar partij in Nieuwpoort. "Wie zijn volk graag ziet, verdeelt het niet", zei Almaci.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Groen ging er bij de jongste verkiezingen op vooruit, maar een pak minder dan verhoopt. De partij maakte een interne evaluatie op, die slaat en zalft. "Onze groene hoop raakte in een titanengevecht verwikkeld met de bangmakerij van rechts en extreem­rechts", sprak Almaci vandaag. "We moeten leren om te midden van al dat geweld onszelf te blijven. Bij ons hart dat hoop biedt, in plaats van ons mee te laten slepen in het gekrakeel en het politique politicienne".

Weer opstaan

"Het was een moeilijke strijd en in elke strijd worden er fouten gemaakt. Maar onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen, maar dat we telkens als we struikelen weer opstaan", zei de voorzitster. "En hoewel we samen meer hadden gehoopt, zijn en blijven we een van de winnaars en hebben we onze tweede beste score ooit neergezet".

In Brussel werd Groen de grootste Nederlandstalige partij en maakt ze deel uit van de intussen gevormde Brusselse regering. In Vlaanderen onderhandelt Groen niet mee. N-VA onderhandelt er met CD&V en Open Vld op basis van een startnota van informateur Bart De Wever, die eerst maanden met Vlaams Belang gesprekken had gevoerd. 

BELGA

“Niet respectvol”

Volgens Almaci is die nota "niet respectvol". "Bart De Wever schreef een startnota samen met het Vlaams Belang, zijn vrienden van achter het Japanse papieren kamerscherm, en het resultaat is ernaar. En de toekomstige coalitiepartners mogen nu die nota proberen bijschaven. Hoeveel vernederender kan je omgaan met je vroegere en tevens toekomstige coalitiepartners?", zei Almaci.

"De startnota is niet respectvol. Niet in methode, niet naar inhoud. Het deelt onze samenleving op in A- en B-burgers, met minder kindergeld en meer drempels voor nieuwkomers zonder ook maar één samenlevingsprobleem op te lossen", aldus de Groen-voorzitter. "De startnota biedt geen antwoord op de klimaatuitdagingen. Ondanks het 'Zweedse' etiket van de toekomstige coalitie, heeft de startnota niets van de Scandinavische ambitie en durf in zich.”

Wij mogen nooit in de val van angst en haat trappen. De val die de startnota voor Vlaanderen spant

Meyrem Almaci

"Wij mogen nooit in de val van angst en haat trappen. De val die de startnota voor Vlaanderen spant. Want wie zijn volk graag ziet, verdeelt het niet. Wie zijn vlag graag ziet, besmeurt ze niet. Wie vrije meningsuiting opeist voor zichzelf, beperkt dat van anderen niet", zei Almaci.

BELGA134 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • karin verwimp

  Madam, het is al lang geweten dat de regering, en vorige regelen, het volk niet graag ziet en er enkel op uit is de eigen bankrekening aan te dikken. Verdeel en heers is hun motto. Net als van veel werkgevers. Wakker worden aub.

 • Nils De Vriendt

  Wie zijn volk graag ziet laat geen immigranten van andere godsdiensten toe. Geeft alleen maar ruzie

 • Zjeppe Fierens

  Bangmakerij???? Kan die me even uitleggen waarom er tegenwoordig overal bij manifestaties, markten etc. grote betonblokken geplaatst worden op de weg? Op welke planeet leven die groenen eigenlijk?

 • johanneke li

  Hahaha, ik wou dat elke politieker deze spreuk boven zijn bed of bureau hing en er naar streefde! Spijtig genoeg zien we jarenlang het tegenovergestelde! De gemeenschap wordt gepolariseerd door politiekers die telkens liever al het negatieve in de schijnwerpers plaatst en daarbij alleen maar afkeer oproept bij alle groepen! Dit in plaats van een beleid te voeren dat alle groepen samenbrengt door op het positieve te focussen! Om ook niet te vergeten wat corruptie teweegbrengt...

 • Edmond Dillien

  Zij verliet het parlementair halfrond samen met andere parlementariërs met de Turkse 2de nationaliteit, "voor heel dringend afspraken", toen er 1 minuut stilte werd gehouden voor de genocide op het Armeense volk die in Turkije gebeurde, en die gaat ons de les wat lezen? Neen dank u, we hebben al beroepsleugenaars genoeg!