Almaci: "Democratische partijen moeten stoppen met extreemrechts te normaliseren”

Meyrem Almaci.
Photo News Meyrem Almaci.
"De democratische partijen moeten stoppen het discours van extreemrechts te normaliseren en een discours te ontwikkelen dat een hellend vlak is." Dat zei Groen-voorzitter Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1. "De vraag is nu of men gaat bijsturen of op hetzelfde pad zal verdergaan", aldus Almaci. Of Groen kan samenwerken met N-VA zal daarvan afhangen, suggereerde Almaci. Euforie heerste er vanmorgen niet op het Groen-partijbureau.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Geen hoera-stemming op het partijbureau bij Groen vanochtend . De Vlaamse groenen zijn natuurlijk wel tevreden met de groei, maar hadden duidelijk op meer gehoopt. Dat Vlaams Belang en niet Groen de grote winnaar is geworden, stemt tot nadenken, zo geeft partijvoorzitster Meyrem Almaci toe. “We kunnen niet zomaar overgaan tot de orde van de dag”, zo zei de Groen-voorzitster na afloop van het partijbureau. Voor haar is het ook duidelijk: “er moet op een andere manier aan politiek gedaan worden in dit land”.

"Tijdens de afgelopen campagne was er een propagandatsunami van N-VA tegen Groen. Onze militanten zijn daar rustig onder gebleven, maar we staan ver van elkaar qua taalgebruik, manier waarop we aan politiek doen, stijl. Die diepe kloof wegwerken wordt moeilijk", aldus Almaci, die erop wijst dat in Vlaanderen N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zet is. "Zijn partij is de grootste, we zullen zien wat er uit de gesprekken komt." 

Samenwerken

De voorzitter wijst er ook op dat de coalitievorming belangrijk is, maar dat de komende vijf jaar ook partijoverschrijdend gewerkt moet worden: "Welk project willen we voor Vlaanderen en voor ons land?", zegt ze.

Op federaal niveau zijn Groen en Ecolo volgens Almaci een en ondeelbaar en beide partijen blijven dan ook samenwerken. "Het lijkt erop dat Bart De Wever op federaal niveau zo veel mogelijk Franstalige partijen wil wegduwen, terwijl we in dit land moeten zien hoe we de kloof moeten overbruggen", zegt Almaci. 

Bezorgdheid

Volgens Almaci toont de overwinning van Vlaams Belang aan dat de partijen voor een uitdaging staan om voor iedereen perspectief te creëren en de bezorgdheden aan te pakken.

"We moeten de Vlaams Belang-kiezers ernstig nemen en bekijken hoe we als politieke partijen een antwoord kunnen geven op de duidelijke schreeuw rond de bezorgdheden van de burgers, en zien wat we kunnen veranderen", zegt ze. "Daarnaast zijn ook mensen bezorgd over die overwinning, zoals mensen met een andere geaardheid of etnisch-culturele achtergrond.”

Overwinning

Almaci wijst er opnieuw op dat Groen voor de vierde keer op rij een overwinning heeft geboekt. "We hebben in Vlaanderen in een moeilijke context een stap vooruit gezet. We zitten voor het eerst in 20 jaar in de dubbele cijfers en we hebben 50 procent meer mandatarissen. Daar waar we mee besturen, doen we het goed. We zijn grootste in Brussel, in Gent en in Leuven, in Brussel ligt het initiatief zelfs bij ons, en Tinne Van der Straeten zit weer in de Kamer. Het mocht meer zijn uiteraard, maar we hebben ons eigen verhaal verteld en hebben een inhoudelijk constructief verhaal naar voren gebracht", klinkt het.

Waarom heeft Groen de verwachtingen dan niet helemaal kunnen inlossen? Die analyse zal de komende dagen en weken intern gebeuren. Volgens Almaci was het ondanks de aandacht voor het klimaatthema “geen evidente campagne”. Zo was het volgens haar in de campagne vaak “allen tegen één”. “Terwijl wij campagne voerden voor het klimaat, voerden de anderen campagne tegen ons”, aldus Almaci. 

Onder de verwachtingen

Mechels kopstuk en Kamerlid Kristof Calvo geeft toe dat het resultaat wat onder de verwachtingen blijft. “Het gevoel is dubbel. Het is onze vierde overwinning op rij en we winnen 8 parlementsleden. Maar ik geef toe dat ik gehoopt had op meer”, aldus Calvo. 

Calvo zegt ook dat hij vooral bezorgd is over de opkomst van extreemrechts. “Het wordt de opdracht van alle democratische partijen om een antwoord te bieden op die onzekerheid. Wij gaan nooit mee besturen met Vlaams Belang, maar we moeten de bezorgdheid van de mensen wel ernstig nemen”, aldus Calvo. 

Dat niet Groen, maar Vlaams Belang de grote winnaar is geworden, heeft volgens Europees lijsttrekker Petra De Sutter ook te maken met het feit dat dat de socio-economische thema’s en migratie de bovenhand hebben gehaald op het klimaat. Volgens haar hebben angst en ongerustheid veel kiezers naar het Vlaams Belang geleid.

Stijn Bex, die als lijsttrekker in Brussel een zetel veroverd heeft in het Vlaams Parlement, ziet nog een bijkomende reden waarom de uitslag van Groen misschien wat onder de verwachtingen is gebleven. “Je mag niet vergeten dat we voorwerp zijn geweest van een uiterst negatieve campagne tegen ons. We moeten onszelf dus ook niet te veel verwijten maken”, zo zei hij aan Belga.
246 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy Van de Camp

  Blijf rustig waar jullie zijn: in de oppositie dus want we willen met zen allen zonder groen verder! We gaan echt niet de fanatieke weg op met jullie waarvan meer dan de helft niet uitvoerbaar is ( milieu, migratie, geld verspillen wat er niet is) mvg.

 • Joske Vermeulen

  Uw partijtje "groen" behoort niet tot de democratische partijen. Wat moet U,mevrouw Almaci, dan gaan roeptoeteren wat de democratische partijen moeten doen of laten.

 • SERGE VOERMANTROUW

  Ze negeren, erger nog. Sluiten een ander uit. En noemen zich zelf democratisch. De pester verwijt het slachtoffer een pester te zijn. Je kan misschien eens beginnen beseffen, dat uw programma niet strookt met dat waar de Vlaming mee bezig is. De partijen die praten over wat Vlaanderen wil. En daar ook werk van maken. Die krijgen de stemmen. Dat mevrouw Almachi, dat noemen ze democratie.

 • SERGE VOERMANTROUW

  Die komt weer eens zeggen wat een ander moet doen. Misschien eens bedenken wat jij moet doen. Stoppen met u hier te moeien bijvoorbeeld. Stoppen met uw kop in het zand te steken over al wat hier rond loopt. En stoppen met te doen of klimaat en millieu het belangrijkste en enige probleem zijn. En vooral, stoppen met te doen of dat jij hier baas bent. Jij bent hier nog niet bijna baas, nog niet bijna

 • Steven Van Rompaey

  De "verbindende" Almaci gaat weer over tot de orde van de dag, het is te zeggen stemmingmakerij tegen andere partijen. Er is inderdaad een stijlverschil, maar misschien vinden "de mensen" de inhoud toch belangrijker en houden ze meer van de klare communicatie van de NV-A dan van wolligheid.