Almaci: “Calvo zou dat goed doen als premier”

Meyrem Almaci en Kristof Calvo.
belga Meyrem Almaci en Kristof Calvo.
Groen-fractieleider Kristof Calvo zou het volgens zijn voorzitster Meyrem Almaci “goed doen als premier”. Dat heeft ze gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Almaci wil ook af van de zogenaamde flexi-jobs.

Almaci probeerde de vragen rond de geambieerde postjes vanochtend vooral te ontwijken. Of ze als lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen op 26 mei de post van Vlaams minister-president voor zichzelf weggelegd zag, daar moest ze vooral mee lachen. “Die vraag had ik niet verwacht.” Of Groen-lijsttrekker voor de federale verkiezingen, Kristof Calvo, kandidaat-premier zou zijn, daarop had ze dezelfde reactie. Toch lichtte ze over Calvo een tipje méér van de sluier: “Die zou dat heel goed doen als premier”. 

Geen uitgesproken kandidaat voor de job van premier of van Vlaams minister-president bij de groenen dus, in tegenstelling tot bij CD&V en N-VA, waar Hilde Crevits en Bart De Wever respectievelijk kandidaat-minister president van Vlaanderen zijn. Maar volgens de Groen-voorzitster is er wel voldoende talent in haar partij om de hoogste posten te bekleden. Daar rekent ze dus ook Kristof Calvo bij. “Ik heb ‘l’embarras du choix’, maar ik heb vooral veel respect voor de kiezer. Laat die nu maar eerst beslissen.”

Kristof Calvo.
Benoit De Freine Kristof Calvo.

Groen wil verder, zo zei Almaci nog, komaf maken met de flexi-jobs. “Flexi-jobs gaan ten koste van de waardigheid van werk en duwen kwetsbare groepen uit hun job. Het lijkt ons geen goed idee om op dat elan verder te gaan.” Groen is geen fan van de flexi-jobs, die eind 2015 in het leven werden geroepen, onder meer in de strijd tegen zwartwerk in de horeca. Iemand die minstens vier vijfde werkt bij een andere werkgever, kan sindsdien onbeperkt bijverdienen in cafés of restaurants. Sinds 2018 bestaat het systeem ook voor de kleinhandel. Maar volgens Groen vervangen de flexi-jobs bestaand werk, hebben ze geen effect op de werkdruk in de horeca, worden ze niet gebruikt op piekmomenten zoals de bedoeling was, tasten ze de kwaliteit van het werk aan én duwen ze kwetsbare groepen uit hun jobs. Almaci verwijst daarvoor naar een recent rapport van het Rekenhof, waaruit blijkt dat één op de drie flexi-jobs in de plaats kwam van bestaande tewerkstelling. Almaci pleit voor een verlaging van de lasten op arbeid.

Meyrem Almaci.
Photo News Meyrem Almaci.

De Groen-voorzitster zei ook nog dat ze vooral naar de “progressieve” partijen lonkt om eventueel mee in zee te gaan, afhankelijk van de verkiezingsuitslag. “We steken onze hand uit naar partijen die van dialoog en samenwerking uitgaan, en daar hoort sp.a zeker bij”, zei Alamci. Ook CD&V en Open Vld behoren voor haar tot die progressieve partijen. Met N-VA is het water dan weer erg diep, aldus Almaci.   

Vanaf deze week kunt u op hln.be opnieuw terecht voor het stemadvies van De Stem van Vlaanderen. Doe hier de test.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.285 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • magda de munck

  Bewaar ons van deze ramp. Hij kan zelfs niet beleefd spreken.

 • Wilfried Vanden Berg

  Het valt op dat Groen nu met dit idee opkomt nu net de Fabeltjes Krant terug op TV is begonnen. Dat is toch toevallig he'?

 • Maarten Ruysse

  @Dan Zou de opinie van lezers van een rechtse, eerder simpele krant toch geen goede steekproef noemen.

 • Dan Midden

  Slechts 9 procent ziet dat zitten, dus beste calvo: 91 procent is tegen jou dus is er geen draagvlak. Respecteer je onze keuze?

 • Marc Baeyens

  Met Calvo belandt België op het niveau van een kinderparlement in Europa. De groenen nemen hun fantasieën voor werkelijkheid. Ze willen hun fata morgana doen geloven aan alle Belgen.