Almaar meer gepensioneerden hebben een flexi-job

Beeld ter illustratie, steeds meer gepensioneerden hebben een flexi-job.
Getty Images/Westend61 Beeld ter illustratie, steeds meer gepensioneerden hebben een flexi-job.
Het aantal gepensioneerden dat als flexi-jobber werkt zit serieus in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van minister van Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). In het derde kwartaal van 2018 waren het er 1.830, in hetzelfde kwartaal dit jaar zijn het er al 8.857.

Het flexi-jobstatuut kwam er in 2015 om zwartwerk te bestrijden, vooral in de horeca. Wie al een job heeft - minstens 4/5 - kan daar onbeperkt bijklussen zonder een deel van de verloning te moeten afstaan. Alleen de werkgever betaalt een sociale bijdrage, van 25 procent. 

Sinds januari 2018 kunnen ook gepensioneerden flexi-jobben. En dat doen ze steeds vaker. In het eerste kwartaal van 2018 ging het om 750 mensen, in het tweede kwartaal was dat al bijna verdubbeld tot 1.417 gepensioneerde flexi-jobbers. Dat aantal steeg gestaag door naar 8.857 mensen in het derde kwartaal van dit jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar ging het nog maar om 4.390 mensen. 

Tevreden minister

"Deze flexi-jobs voor gepensioneerden doen waarvoor ze bedoeld zijn: pieken in de horeca en handel opvangen en tegelijk de flexi-jobbers niet zwaar belasten op hun inkomsten", reageert een tevreden minister De Backer. "Voorheen hield een gepensioneerde van zijn of haar bijverdienste minder dan een derde over, door de progressieve belastingtarieven. Ze kwamen vaak voor verrassingen te staan bij de eindbelasting, waardoor velen ophielden met officieel bijklussen. Nu wordt er bijgeklust in het wit en is zowel de flexi-jobber, de werkgever als de overheid tevreden." 

Bovendien gaan veel gepensioneerden ook gewoon graag flexi-jobben, zegt De Backer. "Ze hebben sociaal contact, blijven actief, komen nieuwe mensen tegen en verdienen een centje bij. Win-win dus."

Horeca

In totaal waren er in het derde kwartaal van dit jaar bijna 67.000 flexi-jobs. Volgens de meest recente cijfers stellen 15.635 ondernemingen in België flexi-jobbers te werk. Het gaat dan vooral om kleine bedrijven, met minder dan tien werknemers. De horeca is goed voor zeventig procent van de flexi-jobs.

De meeste flexi-jobbers zijn tussen de 25 en 39 jaar oud. Bovendien gaat het vooral om Vlamingen. In totaal werd al meer dan 262 miljoen euro loon uitbetaald aan flexi-jobbers. 

Open Vld wil het systeem uitbreiden naar de hele private sector, en wil dat plan ook op tafel leggen bij - eventuele - toekomstige federale regeringsonderhandelingen.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • alfons schoeters

  Vele gepensioneerden komen met hun pensioen niet toe en in de toekomst zullen zij meer en meer gedwongen moeten bijverdienen. Anders zullen ze hun vaste kosten niet langer kunnen betalen. Dure spaarcenten worden opgesoupeerd. 10.000 euro gespaard in 1990 (daar kon je een auto mee kopen) is vandaag kleingeld - je kan er niet veel meer mee doen. Dat is de reden. Het pensioen in België is dan ook één van de laagste in Europa. Proficiat aan onze politiekers!

 • Marc Statham

  Gepensioneerden moeten hier op hun oude dag nog gaan werken om rond te komen ,en gelukszoekers komen hier binnen en krijgen hier gans hun leven een uitkering, sociale woning ,sociaal tarief enz..

 • maud hallett

  Johan Fransaert, ik heb 45 jaar gewerkt en werk nu met plezien nog tien uur in de week

 • Theo Striem

  Als ze een waardig pensioen hadden zochten ze wel op een leukere manier sociaal contact

 • johan fransaert

  moet ik daar nu blij mee zijn? heb er ondertussen 43 gewerkte jaren opzitten als ik stop nog 1.5 jaar ga ik echt niet langer me laten opjagen door een flexi jobke te gaan uitoefenen.