Allochtone kids in aparte klassen in Lokerse basisschool

In de basisschool van het Onze-Lieve-Vrouwcollege in Lokeren zijn sommige klassen zo ingedeeld dat de allochtone leerlingen apart zitten van hun autochtone leeftijdgenoten. Dat meldt de Oost-Vlaamse regionale zender TV OOST.

De school doet dit naar eigen zeggen om de daling van het aantal autochtone leerlingen tegen te gaan. Maar volgens TV OOST vinden sommige ouders dit pure discriminatie. De lagere school van het Onze-Lieve-Vrouwcollege telt 70 procent allochtone leerlingen.

"Op vraag van ouders"
Volgens de directeur gebeurde de opdeling op vraag van de ouders, zo zegt hij in de gedrukte versie van Het Laatste Nieuws. "We anticiperen op alle klachten. Ouders hebben blijkbaar liever dat hun kinderen bij vriendjes zitten die ze na schooltijd ook zien", aldus directeur Luc Audenaert.
 
Leegloop autochtone kinderen
Almaar meer ouders van autochtone leerlingen halen hun kinderen weg van de school, aldus nog de regionale zender. Omdat het college wil vermijden dat het een concentratieschool wordt, deelt het sommige klassen zo in dat autochtone en allochtone leerlingen in aparte klassen zitten.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zit verveeld met de kwestie en wil de zaak eerst onderzoeken. "Het lijkt me evident dat kinderen gemengd moeten zitten", wil hij in afwachting wel al kwijt. Een aantal autochtone ouders vindt de opdeling schandalig. In de klas zitten kinderen van verschillende nationaliteiten. "Hoe kan ze nu goed Vlaams leren spreken?", vraagt de moeder van een allochtoon meisje zich af. (belga/eb/tw)