Alles wat we weten over gifwolk in West-Vlaanderen

Westnieuws
In Zevekote, deelgemeente van het West-Vlaamse Gistel, is gisteravond een zwaar salpeterzuurlek ontstaan in een mestverwerkingsbedrijf. Het giftige zuur verspreidde zich snel in de vorm van een gele wolk, waarna eerst Zevekote zelf en later ook het naburige Sint-Pieters-Kapelle (Middelkerke) ontruimd moesten worden. Bijna 1.000 geëvacueerden hebben de nacht elders moeten doorbrengen. Sint-Pieters-Kapelle werd deze ochtend al opnieuw vrijgegeven, de inwoners van Zevekote mochten deze namiddag naar huis. Hoe de scheur in de tank is kunnen ontstaan, weet men niet.

Het salpeterzuur kwam vrijdag in de vooravond vrij, bij een mestverwerkingsbedrijf in Zevekote, een dorp nabij Gistel, nadat een scheur was ontstaan in een tank met zo'n 25.000 liter salpeterzuur. De tank was voor 60 procent gevuld. De omstandigheden waarin het lek ontstond, zijn nog steeds onduidelijk, maar intussen is gebleken dat de tank splinternieuw was en slechts acht dagen geleden nog werd gekeurd. Technisch onderzoek moet nu uitmaken hoe het lek is kunnen ontstaan.

Via het lek kwam al snel een gele, giftige wolk vrij. De lokale brandweer kwam ter plaatse, maar moest wegens de gevaarlijke situatie extra hulp inroepen. Eerst het gemeentelijk rampenplan en later het provinciaal rampenplan werden afgekondigd en de brandweerkorpsen van Gistel, Oostende, Middelkerke en Leke kwamen ter plaatse, net als de civiele bescherming. Ook een speciaal team werd ingezet om het lek te dichten.

Facebook
Bart Boterman

1.000 geëvacueerden

Nadat eerste alle zeshonderd inwoners van Zevekote werden geëvacueerd, moesten omstreeks 21 uur ook alle 350 inwoners van Sint-Pieters-Kapelle hun woning verlaten. Zij werden opgevangen in het cultureel centrum Zomerloos in Gistel of bij familie.

Ook alle andere inwoners van Gistel kregen de raad om ramen en deuren gesloten te houden. Het ging om ruim 11.000 mensen. Ook wie gisteravond langs de E40 in Gistel reed, kreeg de raad alle ramen van de auto gesloten te houden. Door de draaiende wind was het een tijdlang onduidelijk welke andere dorpen in de buurt gevaar konden lopen.

Ook het Rode Kruis kwam ter plaatse en controleerde de geëvacueerde inwoners die met ademhalingsproblemen kampten. Niemand werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Er waren ook vier agenten die last hadden van ademhalingsproblemen. Zij kregen extra zuurstof toegediend, maar moesten evenmin naar het ziekenhuis.

De geëvacueerden mochten de nacht niet thuis doorbrengen. De politie heeft de leegstaande woningen in Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle een hele nacht lang gecontroleerd. Een dertigtal agenten patrouilleerden tegen eventuele plunderaars.

De inwoners van Zevekote werden geëvacueerd.
Benny Proot De inwoners van Zevekote werden geëvacueerd.


"Geen concreet gevaar"

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé kwam vrijdagavond samen in het crisiscentrum in Brugge, met de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Tijdens een persconferentie omstreeks 23.15 uur zei hij dat het lek nog steeds niet gevonden was. 

Toch was het gevaar geweken en was de situatie onder controle. Van concreet gevaar is volgens de gouverneur nooit sprake geweest. In de loop van zaterdag werd alle salpeterzuur uit de tank van het mestverwerkingsbedrijf overgepompt. 

Deze ochtend is de brandweer gestart met het systematisch controleren van alle woningen. Omstreeks 10 uur kregen de inwoners van Sint-Pieters-Kapelle te horen dat ze opnieuw naar huis mochten. De inwoners van Zevekote mochten sinds deze middag in fases weer naar huis, nadat de brandweer enkele noodzakelijke metingen had uitgevoerd. Er werden nergens hoge salpeterzuurwaarden gemeten, niet in Sint-Pieters-Kapelle, niet in Zevekote. Om 17 uur waren alle inwoners opnieuw thuis. Ook de interventie aan het mestverwerkingsbedrijf liep toen ten einde.

Het was in eerste instantie niet evident om de tank leeg te pompen, want tot deze middag zat er nog zo'n 13.000 liter in het toestel. Intussen is alles leeggepompt, en dat gebeurde met de hulp van enkele specialisten.

BELGA
BELGA

GETUIGENIS

Jolande Clicteur (62) en haar echtgenoot uit de Pastoriestraat waren op het moment van de evacuatie net klaar met eten. "We waren de afwas aan het doen", vertelt de vrouw. "We hoorden plots lawaai op straat en wisten totaal niet wat ons overkwam. Tot de politie voor ons deur stond, hadden we immers nog niets gemerkt of gevoeld van die gifwolk."

De meesten van de in totaal duizend geëvacueerden vonden onderdak bij familie of vrienden. Een heleboel werden opgevangen in het cultureel centrum in Gistel. Peggy Vandeweghe (51) slaagde er nog in om haar kat Cartoucheke en hondje Molly mee te nemen. "Hen wilde ik echt niet achterlaten", zegt Peggy.

"Het zijn immers m'n schatten. Toch is dit niet ideaal voor de dieren. Mijn kat heb ik in een kooi moeten stoppen, want het beestje was compleet in paniek. Ook m'n hondje zit helemaal onder de stress. Zelf mocht ik van de politie niet meer van kleding veranderen. Alles moest blijkbaar erg vlug gaan."