Alles wat je moet onthouden van de dag dat N-VA uit de regering stapte

EPA
Het doek is gevallen over de Zweedse coalitie. N-VA stapt uit de regering (of wordt er naar eigen zeggen uit geduwd) en ons land wordt voortaan bestuurd door een minderheidsregering. Alles wat je moet onthouden van deze crisisdag.

• Om 20 uur kwam de ministerraad samen over het VN-migratiepact. N-VA heeft daar nogmaals gevraagd dat de regering zich zou onthouden bij de stemming ervan, maar daar wilden de andere partijen niet van weten. Zij willen het pact goedkeuren, zoals beloofd. Volgens hen is de positie van België al lang geleden vastgelegd, en moet N-VA nu niet terugkrabbelen. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) en Theo Francken (N-VA) verlieten daarop de regeringstafel.

• Om 21.30 uur gaf de N-VA een persconferentie op haar hoofdkwartier. “We hebben duidelijk gezegd dat we geen regering steunen die dit pact goedkeurt”, aldus voorzitter Bart De Wever (N-VA). “Als de regering ons land wil binden in Marrakesh, dan zullen wij dat dus niet aanvaarden. Charles Michel zal dan morgen in Melsbroek opstijgen als premier van de Zweedse regering, maar hij zal landen als premier van de Marrekechcoalitie.”

• En opstijgen zal hij, Charles Michel. De premier zei gisteravond akte te nemen van het feit dat N-VA uit de regering stapt. Hij bedankte de N-VA-ministers en-staatssecretarissen voor het harde werk van de afgelopen jaren en kondigde aan hen te vervangen in de regering. Er komen dus geen verkiezingen: de premier regeert verder met de 3 andere regeringspartijen: MR, Open Vld en CD&V. Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Sander Loones zijn dus geen minister meer. Ook staatssecretarissen Theo Francken en Zuhal Demir keren terug naar het parlement.

• Ons land zal dus nog enkele maanden bestuurd worden door een oranje-blauwe minderheidsregering. Verwacht wordt wel - en Bart De Wever sprak ook al in die richting - dat N-VA de regering nog zal steunen om de belangrijke dossiers af te ronden. 

• Staatssecretarissen Philippe De Backer (Open Vld) en Pieter De Crem (CD&V) worden tot minister gepromoveerd, omdat de regering wettelijk gezien evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers moet tellen. De bevoegdheden van de N-VA-excellenties zullen verdeeld worden over alle ministers. Wie wat krijgt, daar buigen de partijvoorzitters zich nog over. 

• Ook Siegfried Bracke (N-VA) zal mogelijk moeten opstappen als Kamervoorzitter. Het mandaat van Kamervoorzitter komt in principe de regeringspartijen toe. 

• De N-VA-kabinetten krijgen 2 dagen om hun bureaus op te ruimen.

• Charles Michel stapt vandaag in het vliegtuig naar Marrakesh om zich “in naam van de regering en van België” achter het VN-migratiepact te scharen.
92 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Loyens

  Zij de zeveren dat nva niet achter postjes lopen vergeten hier te zeggen dat de voorzitter bartje 5000€ per maand opraapt voor een parlementszitje waar hij nooit komt

 • bob jansens

  Bracke moet opstappen want het mandaat komt de meerderheid toe... met slecht 1 op 3 van de zetels is de oppositie de meerderheid...

 • Zjeppe Fierens

  Ik hoop dat de Wever de volgende keer zijn verstand gebruikt en naar die andere rechtse partij een stapt om te praten. Zolang hij dat niet doet, zet hij de trado's in een zetel. Die mogen doen en laten wat ze willen, ze zullen er anders steeds bij zijn!

 • Leo Peeters

  Wat ik onthoud. N-VA trok haar gewraakte campagne in omdat het volgens haar niet klopt dat het migratiepact inhoudt: verbod terugsturen illegale gezinnen; toegang sociale rechten voor illegalen; versoepeling gezinshereniging; illegaal verblijf niet strafbaar; opsluiting illegalen wordt moeilijker; focus op behoud cultuur migrant. Als dat allemaal gelogen is waarom mocht het pact dan niet ondertekend worden? N-VA hypocrisie in het kwadraat.

 • eric maier

  Waar niemand in de belgische media over rept is dat veel landen niet akkoord zijn met dat pact. laten we niet vergeten dat in Nederland, Frankrijk, Zweden, Duitsland heel wat te doen is geweest. tot een maand terug was het in Nederland stevig knokken met de woorden in Den Haag. En landen als Indonesie -nb een moslimland, zijn radicaal tegen omdat ze in hun uitzetprocedures gekortwiekt worden. Neen, de NVA staat dus niet alleen.