Alle verdachten voor dood baby Jasper vragen buitenvervolgingstelling

Medialaan
Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge wil vier mensen en twee vennootschappen voor de strafrechter brengen voor de onopzettelijke doding van een baby in het ziekenhuis van Knokke-Heist. Tijdens de debatten, die ruim 2,5 uur duurden, vroegen alle verdachten woensdag aan de raadkamer de buitenvervolgingstelling.

De acht maanden oude baby onderging in november 2012 een operatie in een gloednieuwe operatiezaal van het ziekenhuis van Knokke-Heist. Jasper kreeg echter lachgas in plaats van zuurstof toegediend. Op één of andere manier waren de leidingen voor beide gassen in een nieuw toestel omgewisseld. Het jongetje belandde in een coma en overleed enkele dagen later.

Als je de debatten hoort, neemt niemand de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is

Meester Filip van Hende

Gebrek aan voorzorg

Volgens het parket is er duidelijk sprake van een gebrek aan voorzorg. Daarom wil het de anesthesist, het diensthoofd, de technisch directeur en de algemeen directeur van het ziekenhuis voor de strafrechter brengen. Ook voor het ziekenhuis zelf en de nv Heyer C&I, het bedrijf dat de nieuwe operatiezaal plaatste, vraagt het parket de verwijzing naar de correctionele rechtbank.

"Als je de debatten hoort, neemt niemand de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurd is", aldus meester Filip Van Hende, raadsman van de burgerlijke partijen. "Voor onze cliënten is dat heel zwaar om te dragen."

De raadkamer zal op 24 juni beslissen over de eventuele verwijzing van de verdachten.