Alle regeringspartijen zijn voor flexibeler sociaal verlof

N-VA-Kamerlid Jan Spooren
Jan Spooren N-VA-Kamerlid Jan Spooren
Alle regeringspartijen zijn ervoor gewonnen om sociaal verlof - zoals ouderschapsverlof, zorgverlof en palliatief verlof - flexibeler te maken. Zo moet het mogelijk zijn om afwisselend een week thuis te blijven en een week fulltime te werken.

Wil je vandaag ouderschapsverlof opnemen, dan kan dat voltijds gedurende vier maanden, halftijds gedurende acht maanden of een vijfde gedurende twintig maanden. Eens een formule gekozen, ziet elke week er hetzelfde uit. "Neem je bijvoorbeeld halftijds ouderschapsverlof, dan moet je gedurende minstens twee maanden week na week halftijds thuisblijven", zegt N-VA-Kamerlid Jan Spooren. "Je kan niet een week deeltijds werken en de week erna voltijds." Dat principe geldt ook voor de andere sociale verloven.

"Maar ouders die een co-ouderschapsregeling hebben met hun ex, kunnen erbij gebaat zijn om de week dat ze de kinderen hebben thuis te zijn en de week zonder de kinderen voltijds te werken." En dus oppert Spooren in een wetsvoorstel om de optie te voorzien om binnen dezelfde maand met verlofdagen te kunnen schuiven. Dat zou wel enkel kunnen in overleg met de werkgever en dus niet kunnen worden geëist.

CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri heeft al een gelijkaardig wetsvoorstel ingediend en wil er samen met Jan Spooren werk van maken. En ook Open Vld en MR zien heil in een flexibelere regeling van de sociale verloven. Een akkoord ligt dus binnen handbereik.

In tijden waarin moeder en vader vaak allebei werken en het klassieke gezin niet meer de norm is, is dit een betere regeling, aldus NVA-Kamerlid Jan Spooren. Lees alles over de mogelijkheden en beperkingen van het wetsvoorstel in HLN+ voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  Weet men eigenlijk nog wat men verteld ? eerst is het flexibeler werken zodat de werkgever sneller kan inspelen op bepaalde noden en nu willen ze flexibeler sociaal verlof ? hoe kan men zoiets nu harmoniseren tegenstrijdiger kan men het niet maken !

 • Tim Claes

  Alle partijen waren het voor de verkiezingen ook eens dat de belastingen drastisch omlaag moesten en dat de koopkracht moest stijgen.

 • Eddy Teniers

  Wij hebben vroeger nog een jaar gediend in het leger,zelf voor onze oppas moeten zorgen,geen ouderschapsverlof gehad! Ben 58 jaar,zen 41 jaar aan het werken,vroege ,late,nacht.in mijn beginjaren zaterdagwerk en 10 urendagen by den opel !!53km van huis!!!hoe zit het nu met die zware beroepen ministers!!

 • Griet Maes

  Goed plan! Het zal misschien niet voor elke werkgever haalbaar zijn, maar diegenen waarvoor het gaat, goed voor ouders en kinderen dan!

 • jef vermeulen

  Wees blij dat u nog brugpensioen kan hebben. Mijn generatie heeft in het verleden van niets kunnen genieten want toen bestond dat niet en in de toekomst zullen we ook van niets meer genieten want brugpensioen is afgeschaft en we mogen werken tot 67 jaar. Maar wel verwonderd zijn dat in die leeftijdscategorie de zelfmoordcijfers niet dalen.