Alle overheden samen maakten dit jaar al bijna 5.000 wetteksten

De federale overheid produceerde 2.492 wetten en koninklijke besluiten.
Francis Vanhee De federale overheid produceerde 2.492 wetten en koninklijke besluiten.
Tot en met 23 december telde het Staatsblad van dit jaar 116.326 pagina's, waardoor het recordaantal pagina's van 2017 op zijn minst benaderd zal worden in 2019. Opvallend is dat de federale overheid, ondanks het ontbreken van een volwaardige regering, goed was voor meer dan de helft van het aantal gepubliceerde documenten. Dat werd dinsdag vernomen bij Kathleen Iwens van Wolters Kluwer. 

Tot nu toe maakten alle overheden in België samen 4.847 wetteksten. De federale overheid produceerde 51,4 procent daarvan, met 2.492 wetten en koninklijke besluiten. Ze wordt, op een ruime afstand weliswaar, gevolgd door de Vlaamse overheid, die met 921 decreten en besluiten 19 procent van de wetteksten op haar conto schreef. De Waalse en Franse Gemeenschapsdocumenten waren met 941 decreten en besluiten samen goed voor 19,4 procent. De Brusselse overheid met haar 404 ordonnanties en besluiten verzorgde 8,3 procent van de wetteksten, en op de laatste plaats staat de Duitse gemeenschap met 1,8 procent van het totaal of 89 teksten. 

Met meer dan 1.365 pagina's was het nieuwe algemeen reglement op de elektrische installaties (AREI) de omvangrijkste wet. Voorts verschenen er dit jaar zes nieuwe wetboeken: vier federale, één Vlaamse en één Brusselse. Het belangrijkste was het nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen.

Record van 2017 in zicht

Het dikste Staatsblad was dat van 2017, dat uit 117.002 pagina's bestond. Met nog enkele publicatiedagen in 2019 zullen we dat recordcijfer van 2017 op zijn minst benaderen, en mogelijk verbreken. Wat het daggemiddelde betreft is 2019 voorlopig goed voor een record, met 456 pagina's per publicatiedag. Of het record zal standhouden, hangt af van hoeveel er de komende dagen nog gepubliceerd wordt in het Staatsblad. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • William Van den Berghe

  En dan verwachten die dat wij die allemaal kennen . Dat wordt hier een echt gekkenhuis.

 • PETER PERMENTIER

  In plaats van vereenvoudiging wordt het complexer en vele goedgekeurde wetteksten zijn tegen strijdig en niet bevattend, waardoor het advocatuur verzekerd is van hun werk, en processen zijn tijd nodig heeft, om dan uiteindelijk op niets uit te draaien. Knap werk van de advocaten parlements leden, zouden ze nog zelf in jongeren hierin terug vinden?

 • Jurgen Latet

  Dat ze nu ook eens iets voor de mensen doen dank u.

 • Patrick Gorra

  en ...... NIEMAND ziet nog het bos door de bomen !

 • Dirk Tuymans

  En die 5000 zijn er allemaal om de mensen te pesten of om ons meer te belasten. Iets deftig doen die toch niet onze graaiers.