Alle inwoners van nieuwe fusiegemeenten moeten naar gemeentehuis

TONY VAN GALEN
Bijna 200.000 inwoners van de nieuwe fusiegemeenten moeten na 1 januari 2019 allemaal naar het gemeentehuis, om de naam van hun gemeente op de chip van hun identiteitskaart aan te passen. Voorlopig kan dit niet automatisch, berichten Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en De Standaard.

Op 1 januari 2019 staan fusies op til in Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. In totaal zijn bijna 200.000 burgers betrokken. Een nieuwe identiteitskaart of Kids-ID hebben zij niet nodig omdat het adres niet zichtbaar op de kaart staat. Maar de adresgegevens op de chip in de kaart moeten wél handmatig worden aangepast.

In Pelt hopen ze dat de overheid alsnog met een automatische oplossing komt. In Oudsbergen bekijken ze het al praktisch. "Om dit vlot te laten verlopen, openen we het gemeentehuis dan 's avonds of werken we op verplaatsing", zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode, dat met Opglabbeek zal fuseren.
De bevoegde FOD Binnenlandse Zaken zoekt intussen nog een oplossing, klinkt het.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gabriel Ronsse

  Alle overheidsmiljoenen in IT alleen voor de overheid bedoeld blijkbaar. Wat is nu moeilijk om na inloggen de naam van uw gemeente te wijzigen ?

 • Roberts Jones

  Weeral een leugen om achterover van te vallen. Wat indien men niet naar het Gemeentehuis gaat ? Dergelijke administratieve verplichting zonder sanktie bij niet-naleving is gewoon absurd. Maar het kan bedoeld zijn als een controlemiddel op wie er allemaal woont. Verander dan ook Sint-Jans-Molenbeek in Moulinbeq, dan kan je proberen te weet komen welk soort volk daar allemaal samenhokt.

 • Beyls Adrien

  Wat een ramp. Erg he, je moet naar het gemeentehuis. Met een klein beetje gezond verstand en een inspanning van de gemeente is dit toch peanuts.

 • Georges Vande Velde

  Gemeenten die fusioneren waarom? Zeker niet in het voordeel van de bewoners,alles te vernieuwen identiteitskaart,rijbewijs,eigen naamkaartjes,enz... Betere en goedkoper werking van de nieuwe fusiegemeente ? Wie dat denkt is naief enkel de politici zullen er beter van worden. Burgemeesterwedde zal gors verhogen enz..

 • Hendrik Somers

  Laat de mensen thuis eens inloggen met eid voor wie dat zelf kan, dan moeten alleen de mensen zonder internet nog langs het loket. Zo moeilijk is dat toch niet?