Alle identiteitskaarten in EU krijgen mogelijk digitale vingerafdruk

Bij ons wil de federale regering al vanaf volgend jaar vingerafdrukken toevoegen aan de identiteitskaarten, maar de Privacycommissie geeft voorlopig een ongunstig advies.
Shutterstock Bij ons wil de federale regering al vanaf volgend jaar vingerafdrukken toevoegen aan de identiteitskaarten, maar de Privacycommissie geeft voorlopig een ongunstig advies.
De inwoners van alle Europese lidstaten krijgen, als het van de Europese Commissie afhangt, een identiteitskaart met een digitale vingerafdruk en andere biometrische gegevens. Commissaris voor Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos wil het terroristen en zware criminelen zo moeilijker maken identiteitspapieren te vervalsen.

"We moeten de schroeven aandraaien tot er geen ruimte en geen middelen meer zijn voor terroristen of criminelen", zegt Avramopoulos in de Duitse krant Die Welt. "Dat betekent dat we hen de toegang tot geld, vervalste documenten, wapens en explosieven moeten versperren, en dat we ze tegelijkertijd verhinderen onze grenzen ongemerkt te overschrijden."

Zijn voorstel staat dinsdag op de agenda van de Commissie. De tekst heeft daarna wel nog de goedkeuring van het Europees parlement en de lidstaten nodig.
Bij ons wil de federale regering al vanaf volgend jaar vingerafdrukken toevoegen aan de identiteitskaarten, maar de Privacycommissie geeft voorlopig een ongunstig advies. Het voorontwerp van wet is "niet conform de privacywet" en "overmatig", klinkt het in het advies. Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) liet vorige week weten het advies nog te bestuderen.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • indra bulens

  De mensen worden behandeld als machines en machines als mensen..

 • wil baken

  EU = big brother, pure politiestaat.

 • Gino Denil

  Het is maar een tussenstap. Die ingeplante chip komt nog. Later gekoppeld aan het programma dat bepaalt wat je nog mag worden in de samenleving en tot welke stand je behoort. En dan zullen er nog zijn die zullen opmerken "wat is daar op tegen".

 • Peter Van de Velde

  Gemakkelijk, nu hoeven criminelen enkel je duim af te hakken en er in hun laboke een perfekte replica van te maken.

 • guido vermeyen

  er bestaan al siliconen vingerovertrekkers met andere afdrukken van de betrokken persoon...al achterhaald.