Alle acties ten spijt: koeriers Deliveroo moeten aan het werk als zelfstandige

De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt Deliveroo aan. Hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen met behulp van een crowdfunding. Met het proces wil de jongeman meer rechten afdwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.
ANP De Nederlandse maaltijdbezorger Sytze Ferwerda (19) klaagt Deliveroo aan. Hij kreeg het geld voor de rechtszaak bijeen met behulp van een crowdfunding. Met het proces wil de jongeman meer rechten afdwingen, zoals een inkomen na een aanrijding.
De directie van Deliveroo blijft bij z'n standpunt: alle koeriers van maaltijdbezorger Deliveroo moeten voortaan als zelfstandige aan het werk. 

De onderhandelingen tussen de directie en vakbonden bij maaltijdbezorger Deliveroo zijn deze avond afgesprongen. De directie blijft erbij dat alle werknemers zelfstandig aan het werk moeten. Dat meldt Steven Steyaert van de socialistische transportbond BTB. De bonden hadden nochtans andere voorstellen op tafel gelegd. "We kregen een njet over de hele lijn. Wij willen dat alle koeriers een contract krijgen als werknemer, maar ze moeten dus zelfstandige worden."

De fietskoeriers - herkenbaar aan groen-grijs jasje en met grote tas op de rug - zullen dus niet langer werken in loondienst via de coöperatieve Smart. Wat dat concreet betekent: ze worden vanaf 1 februari niet meer per uur betaald, wel per levering. Volgens vakbondsafgevaardigde Martin Willems van de Franstalige vakbond CNE zou ongeveer 60 procent van de koeriers bereid zijn zelfstandige te worden - zij ontvangen hiervoor een eenmalige premie van 200 euro. De vakbonden willen echter dat de koeriers vrij kunnen kiezen. Zeker voor studenten kan het zelfstandigenstatuut problemen veroorzaken.

De koeriers - verenigd in actiegroep Koerierscollectief - eisen ook betere en strengere regels zoals een minimum uurloon, alsook contracten die hen tegen ontslag beschermen. Of een gewaarborgd inkomen na een ongeval.

Goed betaald werk

Bij Deliveroo sterken ze zich in hun beslissing. Sinds begin dit jaar hebben er zich al drieduizend nieuwe koeriers aangeboden. 'Wij bieden flexibel en goed betaald werk aan", aldus de directie. "We hebben een voorstel ingediend dat de koeriers meer zekerheid zou bieden voor hun inkomen en zijn verrast dat het collectief dat verworpen heeft."

Het conflict brak eind vorig jaar uit. Al in verschillende grootsteden in ons land en Nederland werd uitvoerig actie gevoerd, maar dat haalt voorlopig dus niet veel uit. De bonden reageren ontgoocheld en beraden zich over nieuwe acties. Woensdag om 18 uur verzamelen de koeriers aan de Naamsepoort in Brussel.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  hallo vakbonden help uw leden!!! waarom betalen ze hun lidgeld = zorg dat geen ene iets doet zonder alles te kennen AUB

 • pietertje Kamp

  niet als zelfstandige ? zoek een andere job !! laat de ceo zelf peddelen !!

 • Gilbert Vermeersch

  Deliveroo? Er staan 300.000 open vacatures open...

 • Tom Faes

  En onze regering laat dit allemaal toe ? Dat zijn dus de jobs,jobs,jobs,? Dit samen met de flexijobs ( een voorbeeldje) Je mag ( lees moet) komen werken als we je nodig hebben ,na telefonische oproep ter plekke zijn binnen het kwartier en werken zolang wij dat nodig achten.Met mogelijke onderbrekingen . Loon 7.9 € per uur . Terug naar de Middeleeuwen ? Normaal mijnheer colson ?

 • Arthur Houben

  Winst voor de baas en kosten voor de werknemer als zelfstandige.Allemaal weigeren te werken voor deliveroo is de enige manier dat deze werknemers nog hebben om hun récht af te dwingen zelf te kunnen kiezen voor een zelfstandig statuut!En de klanten kunnen meehelpen door te boycotten!