Alle 25 activisten opgepakt bij ontruiming Lappersfortbos

(archieffoto's van een eerdere ontruiming van het Lappersfortbos)
UNKNOWN (archieffoto's van een eerdere ontruiming van het Lappersfortbos)

Alle milieuactivisten die het Lappersfortbos in Brugge hebben bezet, zijn uit het bos gehaald. Dat bevestigt de Brugse politie. Volgens een woordvoerder van de politie zijn er 25 personen uit het bos gehaald en administratief opgepakt. Van de gearresteerde actievoerders raakte volgens de politie niemand gewond.

De actievoerders worden tijdelijk van hun vrijheid beroofd. Zij die hun identiteit niet willen bekendmaken, worden overgebracht naar een gesloten centrum voor illegalen. Een van de actievoerders is naar de gevangenis overgebracht omdat hij nog een straf moet uitzitten.

Vijf agenten gewond
Bij de actie zijn vijf agenten lichtgewond geraakt. Dat gebeurde kort na de middag toen een groep manifestanten de versperringen aan het bos wilde doorbreken. De indringers wilden zich in het bos vastketenen. De politie kon dit voorkomen en heeft vier van hen opgepakt.

Volgens cijfers die eerder op de dag werden bekendgemaakt, is al 80 procent van het te ontginnen bos gerooid. Het bos zal tijdens de nacht van donderdag op vrijdag worden bewaakt om te vermijden dat nieuwe actievoerders in de bomen zouden klimmen of zich op de grond zouden vastketenen.

Geschiedenis
"Voor de geschiedenis van dit symbooldossier moeten we terug naar het jaar 1977", zegt Brugs burgemeester Patrick Moenaert. "Het terrein van 3,5 hectare dat als industriegebied is ingekleurd op de plannen voor ruimtelijke ordening, was destijds een munitiefabriek. Daardoor zit er ook nog meer dan 3.600 vierkante meter beton in de ondergrond. In 2008 is voor het gebied een bouwvergunning afgeleverd omdat aan alle wettelijke voorschriften was voldaan. De bomen die in het bos worden gerooid, zullen elders worden gecompenseerd. Het bos maakt ook geen deel uit van de groene gordel rond de stad. Dit bevindt zich wat verder in de rand."

Moenaert merkt op dat tijdens zijn vijftien jaar burgemeesterschap al 330 hectare bos werd aangeplant in Brugge. Dat is een honderdvoud van het bos dat nu verdwijnt.

Grondeigenaar Fabricom rooit het terrein voor zes loodsen en twee kantoorgebouwen. Het gaat om een totale bebouwde oppervlakte van 24.000 vierkante meter. Daarbij gaan alle bomen tegen de vlakte, zegt secretaris-generaal Wim Van Den Abeele van Fabricom GTI. (belga/mvdb/bdr/sps)

UNKNOWN