Alle 1.700 spooroverwegen krijgen een adres

David Legreve
Infrabel gaat alle 1.700 spooroverwegen in ons land uitrusten met een noodbord, met daarop de straatnaam en gemeente, het nummer van de overweg en de belangrijkste noodnummers. Dat schrijven de Mediahuis-kranten. Nu gaat er bij incidenten vaak kostbare tijd verloren, omdat mensen niet weten waar ze zich exact bevinden.

De meer dan 1.700 overwegen in ons land krijgen langs beide kanten grote, goed zichtbare identificatiestickers. Daarop staat het nummer van de overweg, de spoorweglijn, de juiste straatnaam en gemeente waar die zich bevindt én ook de belangrijkste noodnummers. Doel: kostbare tijd winnen bij ongevallen.

De vele overwegen in ons land zorgen jaarlijks voor een resem incidenten. Ondanks extra veiligheidsmaatregelen en sensibiliseringscampagnes gebeurden er vorig jaar 51 ongelukken op deze overwegen, waarbij negen mensen het leven lieten, aldus cijfers van infrastructuurbeheerder Infrabel.

De identificatiestickers, die in de loop van volgend jaar worden aangebracht, moeten ervoor zorgen dat mensen snel aan de hulpdiensten kunnen laten weten aan welke spoorwegovergang ze zich bevinden, waarna de hulpdiensten die informatie naar ons coördinatiecentrum kunnen doorbellen.
"Het doel van de stickers is het aantal incidenten doen dalen, bijkomend leiden minder incidenten tot minder vertragingen op het spoorwegnet", aldus Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

Bekijk ook: Fietser ontwijkt net op tijd aanstormende trein in Nederland

Bekijk ook: Politie deelt hallucinant filmpje van bijna-crash met trein

Bekijk ook: Infrabel laat trein auto met dummy’s rammen voor nieuwe campagne
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gilbert Haelewyn

    Moest al lang gebeurd zijn.

  • Geert Baert

    Die vraag had ik mij al 10 tallen jaren gesteld! Hoe, wat, waar? Waarom langs beide kanten geen grote rode drukknop plaatsen beveiligd achter glas ( systeem brandmelding of vroegere praatpaal ) met camera erop, voor noodsituatie. Zodat direct alarm afgaat bij de spoormaatschappij als er iemand zich vastrijd op de overweg.

  • maurice snelders

    Oei. Als die stickers ook vol met grafgiti overspuiten worden, net als hun treinen, dan zal het zijn doel missen.