Algerijnse verdachte in dossier terreurcel Verviers voor raadkamer verschenen

BELGA
Omar D., de 33-jarige Algerijn die in Athene opgepakt was in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, is voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die moet zich uitspreken over zijn verdere aanhouding. Zijn advocaat, meester Mehdi Abbes, heeft alvast niet om de vrijlating van zijn cliënt gevraagd.

D. was vorige week uitgeleverd en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Omar D. werd op 17 januari opgepakt in de Griekse hoofdstad Athene omdat hij in het bezit was van een gsm-toestel waarmee vanuit Griekenland contacten zouden gelegd zijn met leden van de terreurcel in België. Vermoedelijk zijn die contacten gelegd door de man die beschouwd wordt als het brein van de de terreurcel, Abdelhamid Abaaoud.

"Maar mijn cliënt kent meneer Abaaoud niet en kent ook niemand van de andere personen in het dossier", zegt meester Abbes. "Hij heeft dat toestel enkel gekocht, zonder sim-kaart en wou het verkopen om wat geld te verdienen. Bij zijn arrestatie had hij nog een paar andere gsm-toestellen zonder sim-kaart bij, die hij ook wou verkopen. Hij is geen extremist of radicale moslim, hij is enkel een Algerijnse sans-papier die wat in het zwart werkte."

D. pleit dus onschuldig maar vraagt voorlopig niet om zijn vrijlating. "Hij wil meewerken met het dossier en begrijpt dat er verder onderzoek nodig is", gaat meester Abbes voort. "Zo moet telefonisch onderzoek in Griekenland uitwijzen of zijn verklaringen kloppen en dat zal enige tijd in beslag nemen."

Hij wil meewerken met het dossier en begrijpt dat er verder onderzoek nodig is

Mehdi Abbes, advocaat van Omar D.