Algerijnse verdachte in dossier terreurcel Verviers blijft aangehouden

PHOTO_NEWS
Omar D., de 33-jarige Algerijn die in Athene opgepakt was in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers, blijft aangehouden. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist, zo meldt zijn advocaat, meester Mehdi Abbes.

D. was vorige week uitgeleverd en door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Hij ontkent echter dat hij iets met de terreurcel van Verviers te maken heeft.

D. werd op 17 januari opgepakt in de Griekse hoofdstad Athene omdat hij in het bezit was van een gsm-toestel waarmee vanuit Griekenland contacten zouden gelegd zijn met leden van de terreurcel in België. Vermoedelijk zijn die contacten gelegd door de man die beschouwd wordt als het brein van de de terreurcel, Abdelhamid Abaaoud.

Volgens meester Abbes heeft zijn cliënt nooit contact gehad met Abaaoud of met andere betrokkenen in het dossier. Hij zou het toestel gekocht hebben zonder sim-kaart en zou het willen verkopen hebben. De man zou ook geen extremist of radicale moslim zijn.

Hoewel D. zijn onschuld staande houdt, vroeg zijn advocaat niet om zijn vrijlating. "Hij wil meewerken met het dossier en begrijpt dat er verder onderzoek nodig is", klonk het. "Zo moet telefonisch onderzoek in Griekenland uitwijzen of zijn verklaringen kloppen en dat zal enige tijd in beslag nemen."