Algemene storing bij Proximus veroorzaakt door technische panne, niet door hacking

BELGA
De storing op het vaste telefoonnetwerk van Proximus gisterennamiddag, is veroorzaakt door een technische panne. Zowel de eigen diensten van de telecomoperator als het Belgische Centrum voor Cybersecurity hebben geen aanwijzingen dat de panne veroorzaakt werd door een hacking. 

Rond 15.30 à 16 uur vrijdagnamiddag werd duidelijk dat er zware problemen waren met de vaste telefonie bij Proximus. 

Van een vaste Proximuslijn naar een ander netwerk, zowel mobiel als vast, bellen, was niet meer mogelijk. Ook omgekeerd was dat niet mogelijk. Door de panne waren onder meer de noodnummers 100, 101 en 112 goed drie uur lang niet bereikbaar, behalve dus voor wie met een vast Proximusnummer belde. Omstreeks 19 uur was dat probleem opgelost. 

“We weten welk element niet gefunctioneerd heeft, maar we moeten nu nog achterhalen wat de precieze oorzaak is”, meldt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke vandaag. 
Of er ook compensaties zullen komen, kan de woordvoerder nog niet zeggen. “Onze eerste focus was het oplossen van het probleem”, zegt Gansbeke. “We gaan dit nu in detail analyseren, ook om ervoor te zorgen dat de situatie zich niet opnieuw voordoet.”

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Siemons

  Het is natuurlijk wel hacking maar we mogen niet weten hoe kwetsbaar ze zijn. Het netwerk dat in het hele land simultaan uitvalt door een defect ? ondanks redundantie en backup systemen, ik dacht het niet.

 • vanrobaeys franky

  ik had gedacht aan een aardbeving

 • Geert Landsman

  Noodnummers werken niet meer en er vallen geen ontslagen in de top voor dit voorval? Hoe belachelijk is dit.

 • Ronny Steyaert

  Ooohh, 't zit zo; dacht al dat de Russen weer aan het hacken geweest waren.

 • Brecht Declercq

  De techische panne kán evenzeer veroorzaakt zijn door hacking. Dat daar geen bewijzen van zijn zou erg verontrustend zijn.