Algemene Centrale ABVV geeft gehoor aan oproep klimaatbeweging en dient stakingsaanzegging in voor 15 maart

Klimaatactivisten Kyra Gantois, Greta Thunberg en Anuna De Wever tijdens de zevende mars van Youth for Climate vandaag in Brussel.
Photo News Klimaatactivisten Kyra Gantois, Greta Thunberg en Anuna De Wever tijdens de zevende mars van Youth for Climate vandaag in Brussel.
De Belgische klimaatbeweging onder leiding van Youth for Climate, van onder meer Anuna De Wever en Kyra Gantois, vraagt aan de vakbonden om stakingsaanzeggingen in te dienen voor haar wereldwijde staking voor het klimaat op vrijdag 15 maart. Ze krijgt voor die grote betoging steun van onder meer Students for Climate, Workers for Climate en Teachers for Climate. Dat werd na de mars van Youth for Climate, die voor de zevende keer op rij plaatsvond in Brussel, aangekondigd. De Algemene Centrale (AC), de grootste centrale van het ABVV, heeft alvast een stakingsaanzegging ingediend.

“We kunnen het niet overlaten aan de jongeren alleen. Dit is een oproep aan alle militanten om hen te mobiliseren en te ondersteunen en dat liefst met een stakingsaanzegging, zodat ze zonder schroom kunnen deelnemen”, aldus een woordvoerder van Workers for Climate.

Op 15 maart zullen de hele dag acties plaatsvinden in België. Om iedereen hieraan deel te laten nemen, zijn stakingsaanzeggingen van de Belgische vakbonden nodig.

Photo News

Mars naar treinstation

Bedoeling van Youth for Climate is om in de voormiddag ervoor te zorgen dat de lokale afdelingen zich in de eigen steden en gemeenten verenigen voor een mars naar een treinstation. Van daaruit kunnen de betogers dan de trein nemen naar Brussel. In de namiddag wordt daar dan opnieuw een grote klimaatmars gehouden.

“Dit wordt geen klassieke staking, maar iets groots. Elke jongere, leerling, professor en werknemer moet zich hiervoor opmaken”, zegt Bakou Mertens van Students for Climate. “We geraken er niet met klimaatcoaches of meer bomen in de steden. Wat nu in België gebeurt, is historisch en wij willen dit ondersteunen”.

De Algemene Centrale (AC), de grootste centrale van het ABVV, heeft alvast een stakingsaanzegging ingediend voor 15 maart. De algemene centrale vertegenwoordigt 30 procent van de leden. Het gaat onder meer om werknemers in de bouw, de schoonmaak en de diensten. “We zullen onze leden die op 15 maart actie willen voeren, ondersteunen”, zegt Werner Van Heetvelde van de socialistische vakbond. Of de andere vijf centrales zullen volgen, is nog niet geweten. Daarover wordt de komende dagen beslist. 

Bij het ACV komt er geen stakingsaanzegging. 
“We steunen die manifestatie, en we roepen zelfs op om deel te nemen. Maar een stakingsaanzegging gaan we niet indienen”, aldus voorzitter Marc Leemans. “Wie wil deelnemen, dient zelf een inspanning te doen.”

De liberale vakbond zal wellicht ook geen stakingsaanzegging indienen, zegt voorzitter Mario Coppens. “We tonen ons solidair, maar wellicht volgt geen aanzegging”.

Steun van wetenschappers

Eerder vandaag hadden driehonderd onderzoekers uit België, Frankrijk en Zwitserland in De Morgen opgeroepen om mee te doen aan de wereldwijde klimaatstaking. “Het is een morele en politieke noodzaak geworden voor degenen die over kennis beschikken om deze mobilisatie van de jeugd te ondersteunen en aan te moedigen, om met hen en met zoveel mogelijk mensen te zoeken naar progressieve en effectieve antwoorden op de levensbelangrijke uitdagingen waar we nu voor staan”, zeggen ze. Bij de ondertekenaars horen onder anderen voormalig vicevoorzitter van het IPCC Jean-Pascal van Ypersele, Peter Tom Jones van de KU Leuven en schrijver David Van Reybrouck.

Bekijk ook:
153 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Kerkhofs

  Scholieren, studenten en werknemers die opkomen voor hun rechten moeten tonen dat het hun menens is: brossen of staken is een duidelijk teken dat ze een opoffering doen voor hun waarden en normen. De maatschappij, onderwijs en industrie moeten op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. De tijd om samen "Kum ba yah" te zingen is voorbij!

 • Frans Jeunen

  Ben jaren bij de Abvv aangesloten maar als ze hier aan meedoen vind ik te gek voor woorden vind ze op het laatst niet meer geloofwaardig wat er de laatste tijd gebeurd in de kern van het Abvv

 • Fabrice Braccio

  Het feit dat een kind wekelijks zulke betogingen (logistiek gezien) op poten kan zetten (podium, geluidinstallaties treinticketten vanuit Nederland, Frankrijk, Zweden, enz) en constant in de media wordt opgevoerd bewijst toch dat zij een marionet is van één of andere drukkingsgroep. Staken voor het milieu???Kan het nog zotter?Elke vakbond die dit steunt verliest haar geloofwaardigheid.Wat als je moet gaan staken om echte vakbondszaken zoals loon, belastingen, werkuren....

 • Lut Reyskens

  Hoe ist mogelijk...

 • Yves Steenssens

  De grootste milieucrimineel is de autokeuring en dat wist ik reeds op 18 jarige leeftijd in 1966 ….België vond dat uit in 1948 ...Goed voor elk jaar rij van 25 tankwagens met afgewerkt fossiele brandstoffen .Gemiddeld 4.844 L brandstof energiekosten voor 1 wagen en miljoenen prima wagens verschroot ...Astronomische energieverspilling en dat in een landje dat nooit 1 L gas of olie heeft ontgonnen...Schande E=M.c2