Algemeen Boerensyndicaat trekt aan de alarmbel: “Extreme hitte voorbij, maar problemen niet. Snel maatregelen nodig”

ANP
De extreme hitte van vorige week mag dan achter de rug zijn, de problemen voor de Vlaamse land- en tuinbouwers door de hitte en droogte zijn dat niet. Dat meldt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), dat bij bevoegd Vlaams minister Koen Van den Heuvel dringend maatregelen vraagt.

De extreem hoge temperaturen van vorige week en de langdurige droogte tot aan het voorbije weekend veroorzaakten problemen op de Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven, klinkt het. Verschillende teelten droogden volledig op of leden onherstelbare schade. "Aardappelen, mais, groenten en gras stopten met groeien en gingen versneld over tot afrijping of ontwikkelen zich niet meer verder. Fruit (appel en peer) leed zeer grote schade door zonnebrand op 25 juli.”

Sterfte van rundvee

Maar ook veehouders leden volgens ABS uitzonderlijke verliezen door sterfte van volwassen rundvee, zelfs dieren die op stal gehouden werden, weg van de verzengende zon. "Het lukt veehouders niet om voldoende ruwvoeder te oogsten, akkerbouwers zien hun gewassen eveneens opdrogen. Deze toestand heeft tot gevolg dat veehouders nu hun ruwvoeder, dat voorzien was voor de komende winter, al moeten aanspreken om hun dieren voldoende voeder te verschaffen.”

Ramp?

ABS dringt daarom bij Vlaams minister Van den Heuvel aan op landbouwtechnische en economische maatregelen. Zo vraagt het onder meer een versoepeling van de verplichtingen rond biodiversiteit, het toestaan van hernieuwen van grasmatten, een versnelde en verhoogde uitbetaling van de Europese middelen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en een herziening van de heffing op het gebruik van grondwater voor land- en tuinbouw. 

ABS vraagt ook dat een erkenning van de voorbije hitte- en droogteperiode als landbouwramp minstens regionaal en sectoraal onderzocht zou worden.
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Freddie Vandevelde : dat zijn de grote. Het percentage zelfmoorden bij boeren in Frankrijk is zeer hoog. In de departementen Indre en Cher zijn er geen sproeiinstallaties! Geen hooi en maïs, minder Charolais en Limousin, maar geen nood: de Argentijnse steak volop en boontjes uit Kenia en er is altijd nog de Chinees.

 • Brecht Houben

  Boeren willen weer centen krijgen ! Maar iemand die op den dop staat krijgt ook ni meer of ni minder als ie rekeningen meer of minder krijgt !

 • Erwin Hyndrikx

  @ Eric Van den Bergh: correct prijzen = geen subsidies. 1 voorbeeld. Tarweprijzen aan boer in jaren 60 aan boer: 200€/ton graan. Index sedert die periode: minstens x 12. Dus zouden de huidige prijzen aan boer voor tarwe 2400€/ton graan moeten zijn. Ik garandeer u dat er niet meer zal geklaagd worden. Voor diegenen die dit niet begrijpen: tarwe is de basisonderdeel van het meeste brood...

 • Eric Van den Bergh

  Is er nog iets anders dat boeren kennen buiten subsidies? Warm weer = subsidies , koud weer = subsidies , regen = subsidies , zon = subsidies Mest = subsidies , alles en nog wat = subsidies, enz = subsidies...

 • ka Van der Linden

  Patatten die ik koop, komen vanuit Spanje, Israel, Malta. Droge landen. Kom niet af met hogere prijzen! De aardappelen alhier geteeld zijn voor veevoer of chips.