Alexander De Croo (Open Vld): “Regering met N-VA en PS moet mogelijk zijn tegen december”

BELGA
Volgens federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) moet het mogelijk zijn om tegen december een regering met N-VA en PS op de been te hebben. Dat heeft hij gezegd tijdens De ochtend op Radio 1. “We staan verder dan velen denken”, klonk het.

Volgens De Croo heeft ons land een beleid nodig dat afgestemd is op elkaar en is het “logisch om federaal een beleid te voeren dat coherent is met keuzes die in Vlaanderen, Wallonië en Brussel gemaakt zijn”.

Energie

Paars-geel krijgt dan ook de voorkeur. “Paars-geel is moeilijk, maar paars groen is nog veel moeilijker. We staan al veel verder dan op het eerste gezicht zou lijken, dus waarom energie steken in iets wat nog moeilijker is?”


Wat de informateurs gedaan hebben, gaat immers verder dan de klassieke informatieronde, aldus De Croo. “Ze zijn al een stap verdergegaan dan alleen maar zoeken naar wie er zou kunnen samenwerken. Het toont aan dat er meer convergenties zijn tussen de partijen dan je zou denken.

De Croo wijst bijvoorbeeld op de ambitie van Vlaanderen om de werkgelegenheidsgraad naar omhoog te krijgen, iets wat ook in Wallonië een belangrijk punt is. “In Vlaanderen wordt de woonbonus afgeschaft, dat deed de Brusselse regering al in de vorige legislatuur. En de semi-rechtstreekse verkiezing van de burgemeesters die we in Vlaanderen krijgen, bestond al in Wallonië.”

Volgens De Croo is het belangrijk om voor het einde van het jaar te landen met een nieuwe federale regering, zodat de begroting nog voor het einde van het jaar gestemd kan worden. 
60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Ook benieuwd of de MR en vooral de OVLD nu hard gaan gaan voor het afschaffen van de woonbonus voor de tweede woning. Als dat niet gebeurt vallen de maskers helemaal af.

 • Roger Deprez

  N-VA en PS in de federale het zal geen twee jaar duren, totaal andere denkwijze van elkaar en dan heeft men in het gewest ook nog eens totaal anders denkende de ene meer rechts en de andere meer links, gewoon hopeloos.

 • Dirk Thyssen

  Ik ben benieuwd of de PS zal vasthouden aan de 1500 euro pensioen ,maar ik zal wel een naïeve dromer zijn zeker?

 • victor vandesande

  Hij zegt er alleen geen jaartal bij...

 • Jozef Verstraeten

  Een grap, hoeveel tijd is er al verstreken sinds de verkiezingen?! Moesten wij onze job met zulke urgentie doen, lagen we allemaal al 10x met ons klikken en klakken op't straat. Een hoop incapable ruziemakers op het hoogste niveau.