Alerte buurtbewoner voorkomt plofkraak in Sint-Laureins: 2 verdachten opgepakt, 2 nog steeds voortvluchtig

Jeffrey Dujardin
Afgelopen nacht hebben drie mannen rond 03:20 uur geprobeerd in het postkantoor in de Dorpsstraat 28A in Sint-Laureins om een plofkraak uit te voeren. Het trio drong het postkantoor binnen door met breekijzers de toegangsdeur te forceren. Ze hadden gasflessen bij zich.

Een gealarmeerde buurtbewoner, die poolshoogte kwam nemen, deed hen op de vlucht slaan nog voor zij de bankautomaat konden forceren. Het vluchtvoertuig werd kort nadien achtergelaten aangetroffen in Sint-Magriete, een deelgemeente van Sint-Laureins.

"Het leek zelfs amateuristisch"

"Ik werd wakker van het lawaai", aldus buurman Bart, slager en eigenaar van het postkantoor. "Het eerste dat ik deed was mijn zaklamp nemen en door mijn raam op de eerste verdieping kijken wat er gaande was op straat. Ik zag drie mannen, ze liepen in en uit het postkantoor met gasflessen en drukleidingen. Het was een kabaal, ze hadden duidelijk geen schrik. Het leek zelfs amateuristisch. Ik belde onmiddellijk de politie op." 

Toen ze opgeschrikt werden door de honden van de buren vluchtten ze weg. "Ik hoorde ze 'Weg! Weg! Weg!' roepen. Met gierende banden reden ze weg." Hun vluchtauto werd teruggevonden in Sint-Magriete met nog gasflessen in de wagen. DOVO moest hiervoor ter plaatse komen.

Jeffrey Dujardin

Twee verdachten op de vlucht

Even later werd door agenten van de politiezone Maldegem een verdacht voertuig tegengehouden. De vier inzittenden namen onmiddellijk de vlucht, maar twee ervan, met Nederlandse nationaliteit, konden worden overmeesterd. Ze werden inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter, afdeling Gent, en onder aanhoudingsmandaat geplaatst op verdenking van poging diefstal met braak, poging vernieling door ontploffing van een bewoond pand bij nacht, criminele organisatie en diefstal.

Twee verdachten zijn nog voortvluchtig. De volledige regio werd doorzocht. "Er kwam rond half vier nog een politiehelikopter langs om de buurt te controleren. Mijn buren hadden totaal niet door wat er gaande was, die dachten dat het een voorbereiding was op de nationale feestdag op 21 juli", aldus Bart. Op zich kan ik er nu wel mee lachen, maar dit kon helemaal anders afgelopen zijn. Mochten die gasflessen ontploft zijn, zou de schade enorm geweest zijn."

"Regio is ideaal voor criminelen"

Dat de verdachten Sint-Laureins uitkozen verbaast Bart niet. "Het is een klein, rustig dorpje aan de grens van Nederland. Waarschijnlijk zijn ze op voorhand ook al eens komen kijken, anders vind je zo’n klein postkantoortje niet. De regio is ideaal voor criminelen, dicht tegen de grens. Af en toe hoor je zo’n verhalen passeren, nooit gedacht dat het hier ging gebeuren."
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Wouters

  Dovo kwam ter plaatse voor een paar gasflessen? Rukken die telkens uit wanneer er een gasfles in de auto staat. Op elke camping zullen wel een paar gasflessen staan zeker? De politie heeft haar werk gedaan. Ik ben benieuwd wat het gerecht gaat doen. Vrij onder voorwaarden zeker?

 • krista notelaars

  Ik hoop dat de twee andere criminelen ook opgepakt worden, en dat ze deze bende achter slot steken en alle schade laten betalen.

 • Cor Dierckx

  Ik hoop dat ze minstens een werkstraf krijgen!

 • Gert Van Lancker

  Goed gedaan, man.

 • camiel huughe

  Buurman Bart was de slimste van de hoop ! Eerst met zijn zaklamp de rovers een seintje geven en DAARNA de politie opbellen. Daad van moed en zelfopoffering.