Alcoholsmokkel sterk gestegen sinds regering accijnzen heeft verhoogd

Het verbruik is niet verminderd, maar er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld.
ANP XTRA Het verbruik is niet verminderd, maar er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld.
De douane ontdekte vorig jaar een pak meer fraude met alcohol. Daarbij was 17 miljoen euro aan rechten ontdoken. In 2017 was dat slechts 10,9 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Roel Deseyn opvroeg bij minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). De smokkel boomt sinds de regering de accijnzen in 2015 heeft verhoogd, schrijft De Tijd.

In 2015 was de blootgelegde fraude zelfs 30 keer kleiner, met iets meer dan een half miljoen euro aan ontdoken rechten. In november 2015 zijn de accijnzen op wijn en gedistilleerde dranken namelijk fors verhoogd in België. Dat lijkt het alcoholverbruik niet te hebben verminderd in ons land. Integendeel, er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld.

Minder inkomsten

De Belgische staatskas is daarbij de grote verliezer. In het eerste jaar na de accijnsverhoging stegen de accijnsinkomsten uit alcoholische dranken nog van 778 naar ruim 830 miljoen euro, maar dan ging het alweer bergaf tot 815 miljoen euro vorig jaar.
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Bogaert

  En natuurlijk gaan we naar Luxemburg om alcool. Eens goed gaan eten, wat sigaretten, wat alcool, en onze dag is goed. En, geen taksen zoals we hier moeten afdokken! Leve Luxemburg!

 • Dirk Vregels

  Och arme 17 miljoen minder inkomsten. Belgen deden vorig jaar voor 24 miljard boodschappen in supermarkten over de grens hetgeen een BTW verlies van 5 miljard is. "Less is more" beste politiekers. Hoge BTW dwingt mensen richting buitenland en zet aan tot smokkelen en een zwarte markt.

 • Ronny Biesen

  Smokkelen noemen ze dat nu? We leven in Europa, dus kan ik toch kopen waar ik wil? Of niet? Dan is er ook geen Europa nodig. Dat is pas een besparing.

 • Hugo Bavré

  Ik heb het wel gehad met de alcoholdrinkers die massa zwerfvuil achter laten in de bossen en langs de openbare weg. Teveel alcoholgebruik is slecht voor de gezondheid, kan verslavend zijn en legt druk op onze sociale zekerheid, geld dat beter kan gebruikt worden voor echt zieke mensen. Boete op smokkelwaar drastisch verhogen is de boodschap en voertuig in beslag nemen.

 • andre van de wege

  laat de accijnzen verminderen.