Alcohol drinken nog voor je uitgaat: voor veel Vlaamse jongeren is het heel gewoon

Nachtwinkel is voor minderjarige drinkers favoriete leverancier van alcohol

Jongeren drinken alcohol nog voor ze uitgaan, ook met de bedoeling om nadien bij het uitgaan het drinken voort te zetten. Meest populair bij het indrinken zijn pils of andere lichte bieren en sterke drank.
iStock Jongeren drinken alcohol nog voor ze uitgaan, ook met de bedoeling om nadien bij het uitgaan het drinken voort te zetten. Meest populair bij het indrinken zijn pils of andere lichte bieren en sterke drank.
Indrinken heeft voor een deel van de Vlaamse jongeren een belangrijke sociale betekenis, maar houdt ook leeftijdsgebonden risico's in. Dat blijkt uit onderzoek van acht Oost-Vlaamse Drugpunten in samenwerking met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en illegale Drugs (VAD), waarvoor 6.733 jongeren tussen twaalf en zesentwintig een onlinevragenlijst invulden.

Jongeren drinken alcohol nog voor ze uitgaan, ook met de bedoeling om nadien bij het uitgaan het drinken voort te zetten. Negen op de tien van de bevraagde jongeren heeft ooit al alcohol gedronken. Bijna de helft van de twaalf- tot dertienjarigen heeft reeds alcohol gedronken. Tachtig procent van wie ooit alcohol dronk, heeft ook al ingedronken. Bij de twaalf- tot vijftienjarigen is dit dertig procent, bij de zestien- tot zeventienjarigen zeventig procent en bij de achttien- tot zesentwintigjarigen stijgt dit tot negentig procent. 

De initiatiefnemers stippen wel aan dat jongeren die (nog) geen alcohol drinken minder geneigd zullen zijn om aan een onlinebevraging over indrinken deel te nemen.

Gezellig en goedkoop

Het indrinken gebeurt zo goed als altijd in een private omgeving, zoals thuis of bij vrienden. De aangehaalde redenen zijn: voor de gezelligheid, omdat het goedkoper is en om in de stemming te komen. Meest populair bij het indrinken zijn pils of andere lichte bieren en sterke drank. Een kwart van wie indrinkt doet dit met sterke drank, zonder verschil in geslacht.

Supermarkten en nachtwinkels zouden de plaatsen bij uitstek zijn om aan alcohol te geraken. In de supermarkt worden alle categorieën alcoholische drank gekocht, in de nachtwinkel koopt men relatief vaker sterke drank en breezers of alcopops. Een opvallend gegeven is dat de nachtwinkel de favoriete aanschafplek is op een leeftijd waarop men alcoholische dranken niet mag kopen, zo blijkt.

'Een geïntegreerde aanpak van het indrinken is noodzakelijk, waarbij jongeren, ouders, horeca, eventorganisatoren én detailhandels betrokken worden'

Drugpunten en VAD

Volgens de Drugpunten en de VAD dringt een leeftijdsspecifieke aanpak zich op. "Een geïntegreerde aanpak is noodzakelijk, waarbij jongeren, ouders, horeca, eventorganisatoren én detailhandels betrokken worden. Het lokale niveau, dicht bij de jongeren en jongvolwassenen, is hierbij het meest aangewezen."
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Van Haevre

  De kroegen zijn bijna niet meer te betalen en dancings al helemaal niet

 • Johan Cremers

  Ik denk dat dit al heel lang gedaan word,35 j geleden deden wij dat ook,we hadden dan al een pak lol voor we in de dancing aan kwamen maar we hadden een vaste regel de chauffeur dronk nooit hij mocht de hele avond op kosten van de andere eten en drinken en zo was er iedere week iemand anders chauffeur.

 • paul janssen

  Dat gebeurde 50 jaar geleden al en toen was er geen sprake van nachtwinkels, ze blijven regeltjes opleggen en niet alleen de politiek maar ook Jan met de pet wil al zeggen hoe het moet

 • Robert DE REU

  Stel echt dat je wacht van alcohol te drinken tot je 18 bent, ken je nog niet de gevolgen en hoeveelheid op je lichaam, en wat krijgen ze nog op 18 jaar buiten een zuipvergunning ja ook een rijbewijs niet altijd de goede combinatie, jongeren pas op 18 jaar laten kennis maken met alcohol is echt verkeerd.

 • walter boelen

  hoe komt het dat mij dat niet verwondert beter koop en ze kunnen nog een sigaretje roken ook