Alberto (25) helpt trucker uit gekantelde vrachtwagen op E40: "Op cabine gekropen terwijl er rook uit motor kwam"

Vrachtwagen door middenberm op E40 Erpe-Mere zorgt voor urenlang fileleed

Koen Moreau/Alberto Jacobs
Een vrachtwagen geladen met een betonpomp is rond 6.30 uur op de E40 ter hoogte van Erpe-Mere is na een verkeerd ingeschat manoeuvre door de middenberm gegaan en gekanteld.  Alberto Jacobs (25) reed net achter de vrachtwagen, moest hevig remmen en twijfelde geen ogenblik. Hij stapte uit zijn bestelwagen en ging samen met twee andere gestopte automobilisten naar de gekantelde vrachtwagen om de trucker uit zijn benarde situatie te redden, verklaart hij aan onze redactie. Intussen is de E40 weer vrijgemaakt, de avondspits zou normaal moeten verlopen.

Glazenwasser Alberto Jacobs uit Erpe-Mere reed met 110 kilometer toen hij zag hoe de vrachtwagen plots van de rechterrijstrook afweek naar de linkerrijstroook, door de middenberm ging en kantelde. Nadat hij zijn bestelwagen tot stilstand had gebracht, klom Jacobs samen met twee andere gestopte werkmannen op de cabine om de trucker uit het wrak te bevrijden. "Er kwam rook uit de vrachtwagen. We vreesden voor ontploffingsgevaar dus moesten we snel te werk gaan. Ik heb geen seconde getwijfeld om de man te helpen. Na een tijdje verdween de rook wel, maar ik was toch opgelucht dat de chauffeur ongedeerd was", getuigt hij.

De gewonde trucker was bij bewustzijn en werd door de drie redders uit de verhakkelde cabine gehaald. Ze brachten hem naar de kant van de weg waar een eveneens gestopte militair met een EHBO-doos het van hen overnam. 

"Door meteen in te grijpen had geen van ons al de hulpdiensten gebeld, dat hebben anderen gedaan. Toen de militair bezig was de eerste zorgen toe te dienen, heb ik met enkele andere automobilisten mee geholpen wat brokstukken weg te vegen." Alberto was zelf nogal onder de indruk, maar is daarna doorgereden naar het werk. 

Asfalt beschadigd

Door het ongeval was het asfalt beschadigd, maar de herstellingswerken zijn ondertussen afgerond. Verschillende rijstroken waren in beide richtingen afgesloten, maar de rijweg is nu opnieuw vrijgemaakt.

 De file is afgezwakt maar het Vlaams Verkeerscentrum meldt nog ruim 10 kilometer file. Dat betekent voor automobilisten anderhalf uur aanschuiven. 

Kort voor 13 uur vond een tweede botsing plaats, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Een vrachtwagen zou ingereden zijn op zijn voorligger. Op de E40 richting Gent, ter hoogte van Aalst, was de midden- en rechterrijstrook versperd, maar ook daar is de weg intussen weer vrijgemaakt.

Boetes

De wegpolitie stelde volgens VTM NIEUWS ter plaatse vast dat veel autobestuurders naar hun gsm grepen om een foto of een filmpje te maken van de vrachtwagen, die volledig op zijn kant was terechtgekomen. Ze noteerden daarom de nummerplaten van iedereen die ze op heterdaad konden betrappen. Het precieze aantal is nog niet gekend, maar het gaat om ongeveer een vijftigtal pv’s.

Op het gebruik van een gsm achter het stuur staat normaal gezien een boete van 116 euro. 

Koen Moreau108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan latour

  volgens mij word er veel geknoeit met die vrachtwagens hun snelheid gisteren reed ik 100 en er reed er eentje bijna achterin mij in duitsland zie ik dagelijks controles in belgie zie ik het enkele keren per jaar

 • Bart Bauwens

  Goed dat je die mens wil helpen. Maar moet je nu bekend worden met een ander zijn ongeval?

 • rolle DeMuyl

  diesel kan wel ontploffen je moet maar eens googelen . Benzine heeft een ontstekingstemperatuur van 420C DIESEL heeft een ontstekingstemperatuur van 270C zeker als je rekening houdt dat die motor warm was

 • Rudy van Wayenberge

  Zeveraars,zeveraars, zeveraars! Kamions(diesel) ontploffen enkel in films!

 • ingrid mertens

  Goed gedaan , respect!