Albert Pans moet twee jaar cel in voor oplichting

Het hof van beroep in Antwerpen heeft zakenman Albert Pans (36) vandaag veroordeeld tot twee jaar cel. Vijf Amerikaanse benadeelden hadden hem in 1999 ruim 3,6 miljoen dollar overhandigd om te investeren in een programma waarmee op termijn fenomenale winsten gerealiseerd konden worden. Zonder dat ze het wisten pompte Pans het geld echter in de noodlijdende voetbalclub Antwerp.

Medebeklaagde was vrederechter
De zaak van Albert Pans kwam meteen voor het hof van beroep, omdat medebeklaagde Marc G. (49) destijds plaatsvervangend vrederechter in Merksem was. Hij was vroeger ook de advocaat van Pans en had al zijn contracten opgesteld. Het hof vond echter niet dat hem enige schuld trof en sprak de man over de hele lijn vrij. Als hij al ondoordacht gehandeld had, kwam dat volgens het hof vooral doordat Pans zo'n gewiekst oplichter was.

Betrouwbaarheid
Pans had de Amerikaanse investeerders beloofd dat hij hun geld op amper zeven tot twaalf werkdagen tijd liefst 75 tot wel 100 procent kon laten opbrengen. Ze moesten het geld op de derdenrekening van Marc G. overschrijven. De tussenkomst van de advocaat was cruciaal, want zo creëerde Pans een schijn van degelijkheid en betrouwbaarheid.

Schulden
De zakenman investeerde de ruim 3,6 miljoen dollar niet in een zogenaamd 'high yield investment program', maar gebruikte het geld om een schuld aan zijn ouders af te betalen, zijn firma Overend, Gurney & Co 1871 op te richten, de kasteel-villa Acaciahof in Wilrijk te kopen en om voetbalclub Antwerp uit de nood te helpen.

Normaal vier jaar cel
Het hof hield er rekening mee dat het onderzoek (te) lang geduurd had en dat bijgevolg de redelijke termijn werd overschreden. Als dat niet het geval was geweest, dan had Pans vier jaar achter de tralies gevlogen. Nu werd hij tot twee jaar effectief veroordeeld en kreeg hij ook het verbod om gedurende tien jaar zaakvoerder te zijn van een vennootschap.

Schadevergoeding
Het hof verklaarde voorts een vermogensvoordeel van 3.688.500 dollar verbeurd, het geld dat de vijf investeerders aan hem gegeven hadden. Hij moet een burgerlijke partij een schadevergoeding van 2.250.000 dollar en aan een tweede gedupeerde moet hij 2.250 euro betalen. (belga/ka)

Archieffoto Albert Pans.
UNKNOWN Archieffoto Albert Pans.