Albert Frère (92), zakenman en rijkste Belg, is overleden

De basis van Frères rijkdom lag in zijn motto: “goedkoop kopen en duur verkopen”

Photo News
De Belgische zakenman Albert Frère is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Belgische industriële holding Groep Brussel Lambert (GBL), waar de man hoofdaandeelhouder was. Frère was de rijkste persoon van ons land.

“Gedurende meer dan drie decennia is GBL, onder zijn leiding, één van de grootste holdingbedrijven in Europa geworden”, zegt GBL in een persbericht. “Zijn professionele en menselijke kwaliteiten hebben onze groep diep getekend.” 

De begrafenis zal in strikte familiale kring plaatsvinden, zo meldt GBL nog.

Zijn professionele en menselijke kwaliteiten hebben onze groep diep getekend

Groep Brussel Lambert

Rijkste Belg

Frère bouwde een zakenimperium uit die zijn gelijke in ons land niet kent. Hij was een selfmademan die met zijn financiële holding GBL actief was in verschillende strategische sectoren. Hij groeide uit tot een van de machtigste ondernemers van België en Frankrijk.

Hij was ook de rijkste persoon van België. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schatte zijn vermogen vorig jaar op 5,8 miljard dollar. Forbes zette de Belg dit jaar ook in de top 300 van rijkste mensen ter wereld. 

Familiezaak

Frère werd op 4 februari 1926 geboren in Fontaine-L’Evêque (Henegouwen), vlak bij Charleroi. Zijn vader stierf toen hij vier jaar oud was. Zijn moeder zette de familiezaak, een welvarende groothandel in ijzerwaren, verder. Albert ging er kort na de Tweede Wereldoorlog werken. 

Hij bleek een érg goede jonge zakenman. Al snel klom Frère op naar een belangrijke positie binnen de sector, begin jaren tachtig controleerde hij zowaar het volledige staalbekken van Charleroi. Om dan zijn participaties in de Waalse staalindustrie op het goede moment te verkopen. Van daaruit zette hij zijn loopbaan als financier verder - en op onnavolgbare wijze - op de rails.  Langzaam aan bouwde hij een Europees zakenimperium uit en maakte hij zich sterk in internationale financiële kringen. De basis van Frères rijkdom lag in zijn motto: “goedkoop kopen en duur verkopen”.

Lees ook: Zo werd Albert Frère schatrijk. De even geniale als eenvoudige formule die beleggers blijft inspireren: “Koop goedkoop, verkoop duur”

Frère bouwde langzaam aan een Europees zakenimperium uit dat investeerde in tal van sectoren, zoals industrie, energie, banken, luxegoederen, media en vastgoed.
photo_news Frère bouwde langzaam aan een Europees zakenimperium uit dat investeerde in tal van sectoren, zoals industrie, energie, banken, luxegoederen, media en vastgoed.

Baron

Albert Frère zou lange tijd met argwaan bekeken worden door de Belgische haute finance en door het Belgische hof. Hij verwierf op 19 juli 1994 toch een adellijke titel en mocht zich sindsdien baron noemen. Ook in Frankrijk kwam er erkenning: in 2008 ontving hij uit handen van president Nicolas Sarkozy het ‘Grand croix de la Légion d’honneur’, de hoogste onderscheiding die een burger daar kan krijgen.

Kunst

Frère was een groot liefhebber van kunst. Hij vergaarde enkele belangrijke kunstwerken in zijn collectie en was een bewonderaar van Dali, Breughel, Magritte en Delvaux. Als wijnliefhebber kocht hij de vermaarde wijngaarden Cheval Blanc en Rieussec.

Franse ondernemers betuigen eer

Frère deed in zijn leven vaak zaken in Frankrijk. Vanuit de Franse ondernemerswereld komen er dan ook reacties op zijn overlijden.

De topman van de Franse energiereus Total, Patrick Pouyanné, was een van de eerste om Frère te eren. Volgens Pouyanné heeft Total veel aan Frère te danken. “Door samen met Thierry Desmarets (ex-CEO, red.) in 1999 Fina en Total te fusioneren, heeft hij bijgedragen aan de opkomst van een nieuwe wereldspeler in de energiesector”, klinkt het. 

De mediagroep M6, een filiaal van het Duitse Bertelsmann, liet ook weten bedroefd te zijn over het overlijden. Frère was er voorzitter van de raad van toezicht tussen 2003 en 2015. De topman van luxeconcern LVMH, Bernard Arnault, verwees dan weer naar de “35 jaren van trouwe vriendschap” die hij onderhield met de Belgische miljardair. 

Photo News13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk van den Bossche

  Een uitzonderlijk man...jammer dat we er niet meer hebben van dat kaliber...respekt...

 • Marie Vanakker

  Prachtige zakenman , heeft voor zeer goedkope stroom in ons land gezorgd .RIP

 • VITAL OP DE BEECK

  Successierechten zullen er weinig aan te pas komen. Zal wel één of andere constructie aan te pas komen en de staat zal fluiten naar zijn centen...

 • Danny Debecker

  Respect !

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Hij was een uitstekende zakenman!