Albanees die werd veroordeeld voor moord in thuisland na 14 jaar gevat in België

Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.
Een man die in Albanië veroordeeld werd voor moord, omdat hij in een café zijn kalasjnikov zou hebben leeggeschoten, is na 14 jaar voortvluchtig te zijn uiteindelijk in ons land opgepakt. Dat schrijven Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad. De advocate van de man, die zijn uitlevering aanvecht, bevestigt het nieuws. De man verbleef bij zijn ex-vrouw en kinderen in Schilde.

Bij het incident uit 2005 vielen één dode en vijf gewonden. De veroordeelde zit intussen al enkele maanden in ons land in de cel, wachtend op een eventuele uitlevering. De minister van Justitie moet daarover beslissen, aangezien het niet om een Europees aanhoudingsbevel gaat en er geen uitleveringsverdrag met Albanië bestaat. 

"De minister neemt die beslissing na een advies van de kamer van inbeschuldigingstelling, waar wij ook voor gehoord zijn", zegt advocate Sanne De Clerck, die de veroordeelde verdedigt en tegen de uitlevering pleit vanwege de kans op "bloedwraak" door nabestaanden van het dodelijke slachtoffer. "We vrezen voor zijn leven, als hij weer op Albanese bodem zou terugkomen", zegt De Clerck. "We hebben ook voorbeelden uit Nederland waar men om diezelfde reden verkoos om niet uit te leveren."

Aangezien de man niet gearresteerd werd na de feiten en ook nu nog niet zou zijn verhoord over de zaak, heeft hij volgens De Clerck ook (nog) geen bekentenissen afgelegd.
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • willem merken

  En hoeveel jaar gaan we hem hier nog pamperen. Hoeveel heeft hij al gekost en hoeveel heeft hij bijgedragen? Nr 2 vandaag in deze krant.

 • schetz willy

  waarom worden die moordenaars hier altijd direct bijgestaan door domme advocaten . Denk eerst eens aan de slachtoffers van deze crimineel dan aan het geld dat in jullie zakken terecht komt, weer iemand waar de bevolking hier voor opdraait om in een 5ster hotel te verblijven.

 • guido vermeyen

  Gisteren docu gezien, waarbij Roemenen uitwijken naar België....ze willen niet meer terug....dat zal wel, hun bedje ligt hier gespreid...soc. voorzieningen a volonté en de misdaadcijfers, misdaadcijfers ? hoe kom je daarbij, de braafste mensen, enkel een beetje koper van de spoorweg jatten, is dat misdaad ?

 • sven raets

  Zowieso iedereen uitleveren en hun straf in eigen land laten uitzitten, maar nee ze willen hier in de cel want hier is er tv en kan je limonade enzo kopen

 • Leo Van der Vorst

  Deze man heeft andermaal een formidabele screening ondergaan, één van de geneugten van dit land, opvang, steun, criminele feiten vergeten, de autochtone bevolking in gevaar brengen, het kan hier allemaal en met een beetje geluk zal deze crimineel gratis verdedigd worden opdat hij hier kan blijven. In dat land bestaat nog sociale kontrole, niet slecht zeg ik, laat hem maar gaan!