Alain Mathot (PS) verdacht van witwasoperatie bij aankoop Thaise luxevilla

PS-Kamerlid Alain Mathot.
Photo News PS-Kamerlid Alain Mathot.
PS-Kamerlid en voormalig burgemeester van Seraing Alain Mathot wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen via de aankoop van een luxevilla op een Thais eiland. Dat schrijven Apache en Le Vif/L'Express. Het Luiks parket-generaal startte een onderzoek naar de oorsprong van de geldmiddelen voor de aankoop van de villa waar Mathot 475.000 euro voor betaalde.

De aankoop gebeurde in juni 2016, enkele weken nadat de Kamer van Volksvertegenwoordigers beslist had om de onschendbaarheid van Mathot niet op te heffen. Die opheffing was gevraagd in het kader van de Intradel-affaire, die draait rond corruptie bij de aanbesteding voor de bouw van de verbrandingsoven van Herstal. De correctionele rechtbank van Luik oordeelde vorig jaar dat Mathot meer dan 700.000 euro kreeg toegestopt.

Nu blijkt dat Mathot (46) drie jaar geleden 475.000 euro neertelde voor een villa aan het strand van het Thaise eiland Koh Samui. Dat kwam aan het licht na een huiszoeking bij Mathot die begin dit jaar werd uitgevoerd, in het kader van een gerechtelijk onderzoek dat in november 2017 werd opgestart.

Land Invest Group

Voor de aankoop van de villa kreeg Mathot via verschillende tussenliggende vennootschappen een lening van 200.000 euro door Erik Van der Paal, bekend van projectontwikkelaar Land Invest Group, zo bracht onderzoek aan het licht. Het is niet duidelijk waar de overige 275.000 euro voor de aankoop van de villa vandaan komt, maar hoe dan ook vermoedt het gerecht dat het om een witwasoperatie gaat.

Bij de huiszoeking bij Mathot in Seraing was overigens ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) aanwezig. De procedure wil immers dat een huiszoeking bij een federaal parlementslid enkel kan in aanwezigheid van de Kamervoorzitter.

Alain Mathot is de zoon van wijlen Guy Mathot (1941-2005), als PS-minister begin jaren tachtig betrokken in financiële schandalen waarbij in 1985 diens parlementaire onschendbaarheid werd opgeheven. In 1994 gebeurde dat opnieuw omdat hij beschuldigd werd van betrokkenheid in het Agustaschandaal. Hij werd vier jaar later hiervoor vrijgesproken.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Rymen

  Welke partij wou miljonairs extra belasten maar hebben zelf boter op het hoofd?

 • vanaeken jokke

  Leo Somers heeft alleen maar NVA gelezen de andere namen waren te moeilijk voor hem.Heeft Leo ook gelezen welke blunders het gerecht gemaakt heeft bij het onderzoek of was dat ook te moeilijk.Allee ik hoop dat ze hem nog kunnen straffen voor de feiten maar ik twijfel teveel geblunderd in het onderzoek.En dan weet je op voorhand dat ze niet kunnen vervolgens.

 • Peter Bielen

  Er zijn al genoeg feiten bewezen tegen Mathot, maar het ergste is nog dat geen enkele partij zijn parlementaire onschendbaarheid wil opheffen. Dus zijn alle partijen hiervoor mee verantwoordelijk. Vreemd niet? Welk potje moet hier dicht blijven? Of is het een ketel?

 • Rudy Meert

  Voor de simpelste job heb je als Belg een bewijs van goed gedrag en zeden nodig. De PS, die bulkt van de schandalen gaande van fraude tot broedermoord, zou moeten uitgesloten worden van deelarme aan verkiezingen en dat voor de eerstvolgende 50 jaren.

 • Jef Heffens

  Dat wordt bij PS-mandatarissen blijkbaar doorgegeven van vader op zoon. Hij vertegenwoordigde de arbeidsklasse. Dat is toch onbegrijpelijk, de burgers in Wallonië weten het en toch stemmen ze op zulke individuen.