Al zeker 265 dagen zonder regering

Photo News
Wanneer op 9 september de opdracht van de informateurs afloopt, zal België 265 dagen zonder volwaardige regering zitten. Bij gebrek aan een federale doorbraak hervat formateur De Wever de Vlaamse onderhandelingen.

Nog zes weken blijft de zoektocht naar een federale coalitie rond N-VA en PS de ondankbare taak van de informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders. Geteld vanaf de val van de regering-Michel in december 2018 betekent dat een politieke impasse van al 265 dagen. Daarmee zitten we bijna halfweg het wereldrecord dat België in 2011 heeft gevestigd - toen moesten we het 541 dagen zonder regering doen.

Toch zijn de kansen op succes bij de federale formatie nog steeds miniem. Nadat het rondetafelgesprek van zondag de informateurs met een goed gevoel had achtergelaten, gooide PS-topper Paul Magnette de deur gisteren alweer dicht. "Ik zie niet in hoe een regering met N-VA een optie zou zijn", klonk het.

Dat verhindert Vande Lanotte en Reynders niet om verder te gaan. Zolang het Magnette en niet voorzitter Di Rupo is die veto's afkondigt, is er hoop, luidt het. Anderzijds: ook bij N-VA blijft het scenario van een vrijwillige oppositiekuur de ronde doen.

Weinig beweging 

Het ziet ernaar uit dat er federaal niet veel zal bewegen voor de deelstaatregeringen gevormd zijn. In Wallonië mikt de PS op 20 augustus om te landen met Ecolo en MR. In Vlaanderen laat formateur Bart De Wever na één maand stilstand de pauzeknop los. N-VA beweert voldoende "positieve signalen" van CD&V, Open Vld en sp.a opgevangen te hebben om verder te doen.

Toch is het de vraag hoe snel De Wever nu wil gaan. Behalve de drie traditionele partijen is ook Vlaams Belang weer uitgenodigd, hoewel een formule met VB geen meerderheid heeft. Dat enerveert de andere gesprekspartners, maar volgens N-VA-bronnen wordt het VB er weldra afgereden. Sinds de zaak-Kris Van Dijck zijn de relaties flink bekoeld. Bij N-VA zijn ze ervan overtuigd dat Filip Dewinter hem ten val heeft gebracht.

Lees meer in HLN+, exclusief voor abonnees.
274 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Thyssen

  Als het van die twee uitgerangeerde graaiers gaat moeten afhangen zijn de patatten nog lang niet gaar .

 • jos hauters

  Iedere politieker wil aan de pot likken en dat zijn er heel wat en dan 2 bemiddelaars die het Moeten verdelen,arm arm België

 • michel De Blay

  @ Peter Destoop. Simpel???? Bij ons zeggen zeggen ze "Je kan gene kei het vel afdoen'. M.a.w de Walen gaan niets betalen omdat ze ook niets hebben, omdat ze door de sossen jarenlang alles over de balk hebben gegooid.

 • Marc Baeyens

  Met dank aan de trado partijen die de regering moedwillig hebben laten vallen om N-VA er uit te krijgen. Daarna géén vervroegde verkiezingen gehouden om N-VA wind 0uit de zeilen te nemen. Dan de N-VA-begroting die op tafel lag niét in het parlement voorgelegd. En nu komt zelfs De Croo zijn beklag doen dat iedere maand zonder regering ons 150 miljoen euro kost. Politieke oneerlijkheid troef.

 • peter destoop

  @ michel De Blay: simpel. je deelt het bedrag door het aantal ministers, senatoren, volksvertegenwoordigers, ambetantenaren...... die er zijn per regio en dan zullen zij die er het meeste hebben ook de grootste schulden hebben. Logisch toch want het zijn zij die die schulden gemaakt hebben. Dus wallonie die er meest heeft zal nu eens zelf moeten ophoesten.