Al zeker 10 slachtoffers in zaak Bart De Pauw nemen samen advocaat

Advocaat Christine Mussche neemt de verdediging van alvast tien slachtoffers op zich.
VTM Advocaat Christine Mussche neemt de verdediging van alvast tien slachtoffers op zich.
Minstens 10 slachtoffers in de zaak- Bart De Pauw nemen samen een advocate in de arm. Die moet er vooral over waken dat hun anonimiteit gewaarborgd blijft. 

Al zeker tien vrouwen hebben zich verenigd bij advocate Christine Mussche. Nog een aantal anderen twijfelen of ze na hun onthullingen bij de preventieadviseur van de VRT juridische bescherming nodig hebben, zeker nu het parket met een onderzoek start. "Ze staan nog altijd achter hun verklaringen, maar omdat velen van hen bekende personen zijn, vrezen ze dat ze niet anoniem zullen kunnen blijven", zegt Mussche.

Er is natuurlijk het geheim van het onderzoek, waarbij de onderzoeksrechter kan beslissen of er bescherming van de getuigen nodig is. Bovendien laat de VRT weten er "alles aan te doen" om de identiteit van de vrouwen geheim te houden. "We hebben hen vertrouwelijkheid beloofd en daar zullen we ons aan houden", aldus manager beroepsethiek Diane Waumans.

Straffeloze situatie
Maar volgens professor Seksueel Strafrecht Liesbet Stevens (KU Leuven) is er méér nodig. "Er is een bepaling in het Strafwetboek die slachtoffers van seksueel geweld tijdens en na een proces beschermt tegen de bekendmaking van hun identiteit in de media. Die wet moet uitgebreid worden naar zaken als deze, voor stalking. Want als op het einde van de rit blijkt dat hun identiteiten bekend zijn geraakt, zal dat de drempel voor andere vrouwen enorm verhogen. Dan wordt er bij wijze van spreken een straffeloze situatie gecreëerd, omdat niemand nog met zijn of haar verhaal naar een preventieadviseur zal durven te stappen."

"Dit hebben we niet gewild", zeggen de vrouwen via hun advocaat Christine Mussche. Lees het hele interview met Mussche in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
146 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Guido Delrio

  10x1000eur om te beginnen dus. Leuke kersttrip in het vooruitzicht.

 • Wim Raets

  die Advocate wil gewoon in de belangstelling staan, als die vrouwen recht in hun schoenen staan waarom dienen die dan geen klacht in of zou de waarheid ergens anders liggen

 • Lena Vervoort

  Vrouwen die mannen het hoofd op hol brengen om hen daarna af te wijzen, worden 'allumeuses' genoemd. Dat soort vrouwen bezondigt zich meer aan 'grensoverschrijdend gedrag' dan Bart, die gewoon zijn natuurlijke jagersinstincten volgt, zonder handtastelijk te worden. Nu is er zelfs al sprake over 'zeer jonge vrouwen', alsof hij een pedofiel zou zijn. Nog even, en hij is een misdadiger zoals Dutroux, terwijl hij niets anders deed dan Yves Leterme.

 • francine de roos

  De damens zullen geen rolletje gekregen hebben in de productie van Bart de pauw.

 • Vera Franck

  Bart kan fouten gemaakt hebben ? Maar al ben ik zelf een vrouw , vrouwen kunnen laf uit den hoek komen , en alles in de gang steken , maar beschaamd om hun bekend te maken . Dat zegt ook genoeg zeker .