Al vierde plofkraak: geldautomaat Bpost in Boechout geplunderd

De Roeck
Het Bpost-kantoor in de Molenlei, het centrum van Boechout, werd afgelopen nacht het slachtoffer van een plofkraak. Dat werd vandaag bevestigd door het parket van Antwerpen. "De feiten zijn gelijkaardig aan de incidenten eerder in Kinrooi en Buggenhout", klinkt het daar. Het kantoor blijft zeker vandaag dicht voor het onderzoek.

"Verschillende getuigen verklaarden onafhankelijk van elkaar dat ze rond drie uur vannacht uit hun slaap werden gewekt door luide knallen. Een drietal gebivakeerde personen bleken zich toegang te verschaffen tot het sas van het postgebouw. Daarbij hebben ze het raam aan de voorzijde verbrijzeld met hamers of soortgelijke voorwerpen. Mogelijk was er nog een vierde verdachte in het vluchtende voertuig."

Door middel van een ontploffing hebben de verdachten een deel van het geld uit de automaat kunnen stelen. "Een deel daarvan werd ongedaan gemaakt omdat de verfcapsule van de plofkoffer geactiveerd werd", klinkt het verder bij het parket. "Er zijn aanwijzingen dat de verdachten nog getracht hebben om in het kantoor binnen te geraken maar dat is hen niet gelukt." 

De rode verf om de biljetten onklaar te maken.
De Roeck De rode verf om de biljetten onklaar te maken.

De ontploffing veroorzaakte een grote ravage aan het gebouw, na de feiten lag er nog een groot deel van de buit verspreid over de rijbaan en het voetpad. Na de vlucht werden verschillende verkeersknooppunten in de buurt afgezet door politiediensten, maar de verdachten konden niet gepakt worden. Politie en labo kwamen ter plaatse om vaststellingen te doen. Het parket van Antwerpen heeft het onderzoek in handen.

Buurtbewoonster Ann Van Gool met haar twee kinderen.
Sander Bral Buurtbewoonster Ann Van Gool met haar twee kinderen.

"Buurvrouw grabbelde geld"
Buurtbewoonster Ann Van Gool belde als eerste de hulpdiensten om exact 2u58. "De meeste buren werden pas wakker van de grote knal, maar ik werd al uit mijn slaap getrokken door het getik op het raam. Ik belde meteen de politie omdat ik dacht dat iemand een wagen aan het stelen was. Toen we de knal hoorden en drie mannen met zwarte kappen aan het kantoor zagen staan, wisten we meteen dat er veel meer aan de hand was. Ze grabbelden geld in zakken en gooiden dat in de koffer van hun donkere Audi. Drie minuten later waren ze weg, de politie arriveerde te laat. Er was zelfs nog een buurvrouw die geld van de stoep grabbelde en meteen weer verdween."

Dochtertje Kyra (6) sliep door heel het incident door, zoon Kyan (12) kreeg schrik na de enorme knal. "Maar ik had wel een fantastisch verhaal vandaag op school."

De Roeck

Dit is al de vierde geslaagde plofkraak dit jaar. Eerder gebeurden er al gelijkaardige feiten in Kinrooi, Buggenhout en Tielt-Winge. 

Maatregelen na reeks plofkraken 

Bpost neemt maatregelen na de recente opstoot van plofkraken op geldautomaten. "In overleg met andere actoren zijn we verschillende maatregelen en pistes aan het bekijken", zegt bpost-woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

"We zijn al een tijdje op maatregelen aan het werken", in samenwerking met onder meer banken en politie, zegt Van Speybroeck. Ze kan niet communiceren over welke maatregelen er concreet genomen zijn of in de pijplijn zitten. "Maar het gaat over veiligheid, techniek ..."

Overleg met Febelfin

Er vindt op vrijdag 22 juni overleg plaats over de recente golf van plofkraken, werd vernomen bij Febelfin, de federatie van de financiële sector. Feblfin had vorige week, na een eerdere plofkraak, al opgeroepen tot overleg op korte termijn. Die oproep was gericht aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) en de politie- en veiligheidsdiensten.

"Er is overleg gepland op vrijdag 22 januari", zegt Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. "We zullen de problemen analyseren en eventuele maatregelen bespreken." Een van de problemen is dat de verfcapsule in de automaten, om het geld bij een kraak onbruikbaar te maken, niet altijd blijkt te werken wanneer de daders de automaat met behulp van gas laten ontploffen. In Boechout zou de capsule wel geactiveerd zijn, waardoor minstens een deel van het geld onbruikbaar werd.

Nog volgens Marchand hebben banken de voorbije weken hun waakzaamheid verhoogd. "Ze bekijken samen met de veiligheids- en beveiligingsdiensten waar ze mee werken, wat ze kunnen doen", zegt de woordvoerster. Op de aard van de maatregelen gaat ze niet in. Het staat nog niet helemaal vast wie er allemaal aan de vergadering op 22 juni zal deelnemen. 

Klik op de cijfertjes voor meer details:

De Roeck78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Natascha Veirman

  @marc linden om 20 uur de banken sluiten lijkt me wel wat vroeg. Mensen die werken hebben ook nog cash geld nodig

 • Marc LInden

  Cash mag je absoluut niet afschaffen om psychologische redenen. maar wie heeft er 's nachts cash nodig??? Banken dicht om 20.00 uur 's avonds en automaat leeg.

 • gilbert dejonghe

  Dat hebben de zenders veel mee te maken . Ze moeten nog meer tonen op TV hoe ze het gedaan hebben ,Dan moeten die anderen niet meer zoeken hoe het moet .Stomme kloten .

 • Stephan Chef

  Mensen die hun stad niet buiten komen hebben inderdaad geen cash nodig maar er zijn nog veel plekken in België en Europa waar elektronisch betalen geen evidentie is en afhalen van mijn cash doe ik meestal bij mijn bankfiliaal.

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  ja tot in de puntjes uitleggen in de media hoe het gebeurde, is natuurlijk een aanzet voor andere om het ook te doen, toch zo gemakkelijk.