Al vier Schild & Vrienden-leden van N-VA-lijst geschrapt, ook CD&V'er zet stap terug

Jong N-VA-leden zetten lidmaatschap Schild & Vrienden stop

Stijn Everaert zet een stap opzij bij N-VA Aalst.
rv Stijn Everaert zet een stap opzij bij N-VA Aalst.
Al drie N-VA-leden die actief waren bij Schild & Vrienden zetten een stap opzij. N-VA Aalst zegt in een mededeling dat Stijn Everaert niet meer zal opkomen op 14 oktober. Ook in Maaseik schrapte de N-VA de kandidatuur van een lid van de beweging. In Sint-Niklaas zet Igor Praet van N-VA zelf een stap opzij. En in Puurs-Sint-Amands komt Jorden Dewachter niet langer op nadat hij een paar berichten geliket en gedeeld had. CD&V Stekene laat dan weer weten dat Thomas Maes (plaats 14) zich terugtrekt. 

"Iedere Jong N-VA'er die lid was van Schild & Vrienden stapt uit die beweging", zei Stijn Everaert, die voor N-VA zou opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Aalst, vanmorgen

De veelbesproken Pano-reportage van gisteren had het ook over een lid van Schild & Vrienden dat opkomt bij de verkiezingen voor N-VA in Aalst. Everaert plaatste deze ochtend een bericht op Facebook. Daarin excuseert hij zich. "De genoemde Aalstenaar in Pano ben ik helaas. (...) Het is nooit mijn bedoeling geweest om onze jongerenpartij of moederpartij te schaden."

Hij distantieert zich echter ook van de racistische memes uit de reportage, waarvan hij er bij Schild & Vrienden naar eigen zeggen "nauwelijks iets gezien" heeft en noemt de reportage meermaals "framing." "Ik wil graag uw goede wil vragen. Voor iedere Jong N-VA'er die lid was van S&V (we zijn er allen nu uitgestapt, uiteraard). Niemand van ons is racistisch."

'De genoemde Aalstenaar in Pano ben ik helaas. (...) Het is nooit mijn bedoeling geweest om onze jongerenpartij of moederpartij te schaden'

Stap opzij

N-VA Aalst liet daarop weten dat de partij zich "volledig distantieert van de ‘memes’ en ranzige beelden die in de Pano-reportage over ‘Schild en Vrienden’ te zien waren". "De kandidaten die een Facebook-link hebben, verbreken deze. Een facebook-vriendschap betekent overigens niet dat men het eens is met ‘memes’ die in andere, geheime groepen worden gepost", klinkt het in een mededeling.

N-VA kondigde aan dat Everaert ook zelf een stap opzij zet bij lokale afdeling. "Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA", citeert de mededeling de kandidaat die op de 22ste plaats stond. "De framing binnen de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg. Ik zet een stap opzij van de lijst omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met haar sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepenen in gevaar komt."

Maaseik en Sint-Niklaas

Ook in Maaseik stond er één lid van S&V op de verkiezingslijst. Het gaat om Dennis Laveaux die op de 20ste plaats stond. Maar N-VA laat nu weten dat ook hij van de lijst wordt geschrapt. De partij gaat op zoek naar een vervanger.

"We waren hier niet van op de hoogte", zegt lijsttrekker Marc Vereecken. "Hij is lid van een studentenvereniging, heeft Pol en Soc gestudeerd, en zat vorige bij N-VA Kinrooi. We dachten dat we met een goede kandidaat te maken hadden. Ik had hem zonet nog aan de lijn. Volgens hem is hij lid van de Facebookgroep en heeft hij één keer een actie bijgewoond. Ik heb hem erop attent gemaakt dat wij daar niets van willen weten. De slogan in onze gemeente luidt 'Veilig, thuis in een welvarend Maaseik'. 

Dennis Laveaux.
RV Dennis Laveaux.

Volgens bronnen zou Laveaux in het verleden al uit de jongerenafdeling van N-VA Leuven zijn gezet, net omwille van zijn link met Schild en Vrienden.

In Sint-Niklaas zet de 25-jarige verpleegkundige Igor Praet dan weer zelf een stap opzij omwille van zijn band met Schild & Vrienden. 

Ook Igor Praet stapt uit N-VA na de Panoreportage over Schild & Vriend
RV Ook Igor Praet stapt uit N-VA na de Panoreportage over Schild & Vriend

Nog andere gemeenten

N-VA Puurs-Sint-Amands zet kandidaat Jorden Dewachter niet meer op de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “In de nasleep van de reportage werd ook onze kandidaat Jorden Dewachter genoemd. We hebben een gesprek gehad met Jorden naar aanleiding van de berichten over zijn vermeende betrokkenheid, en hij beweert dat hij geen was lid van Schild & Vrienden, noch van de besloten Facebookgroep waarvan sprake in de reportage, noch de Discord-groep waarin de memes werden gedeeld. Hij distantieert zich dan ook volledig van de racistische en seksistische bagger die in de Pano-reportage te zien waren”, zegt lijsttrekker van N-VA-Puurs-Sint-Amands Jan Van Camp. 

Jorden Dewachter.
Els Dalemans Jorden Dewachter.

“Wel heeft Jorden een aantal dingen van Schild & Vrienden geliket of gedeeld. Om te voorkomen dat de commotie rond Schild & Vrienden ons verkiezingsproject schade zou toebrengen, hebben we in onderling overleg beslist dat Jorden niet aan de lokale verkiezingen zal deelnemen."

Ook in Bornem dook met Thomas Decat de naam van een jonge N-VA'er op bij Schild en Vrienden. Decat staat op de vijftiende plaats voor de gemeenteraadsverkiezingen en is voorzitter van Jong-N-VA Klein-Brabant, waar trouwens ook Dewachter actief bij is. Bornems lijsttrekker Kristof Joos wil voorlopig niet reageren op de aantijgingen.

Op de N-VA-lijst in Lubbeek staat Nick Peeters op plaats 14. Ook hij heeft een link met Schild & Vrienden, al benadrukt hij zelf dat "zijn engagement het laatste jaar fel verminderd is". Peeters had ook nooit weet van racistische berichten of foto's, zegt hij. "Dat zijn groepen waar ik geen lid van was". N-VA-staatssecretaris Theo Francken, die de lijst trekt in Lubbeek, reageerde nog niet.

CD&V

In Stekene moet CD&V op zoek naar een nieuwe kandidaat voor plaats 14 op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Naar aanleiding van de Pano-reportage trekt Thomas Maes zich terug. De 21-jarige jongeman maakte zijn politiek debuut, maar het is dus van korte duur geweest. “Ik ben slechts een keer aanwezig geweest op een activiteit van Schild & Vrienden en heb verder niets te maken met die vereniging, van wie ik de opinies trouwens niet deel”, reageert hij. “Maar uit respect voor mijn medekandidaten op de CD&V-lijst, en vooral voor de nieuwe lijsttrekster, zal ik niet deelnemen aan de verkiezingen. Ik vrees dat mijn aanwezigheid op de lijst de kansen van mijn collega’s kan schaden.” 

Thomas Maes.
rv Thomas Maes.

Hij benadrukt verder dat hij helemaal niet achter de doelstellingen staat van de S&V-kring. “Die staan zelfs haaks op mijn christendemocratische overtuiging. In het huidige klimaat kan ik niet meer politiek functioneren in Stekene.” Het is nog niet bekend wie zijn plaats nu zal innemen op de lijst
144 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PETER DE CLERCK

  Indien Thomas Decat niet geschrapt wordt zou dit zeer hypocriet zijn van NVA Bornem ...mijn stem krijgen ze dan sowieso niet meer

 • Ronny Ooijen

  paul stockmans, dat De Wever zo vaak zijn tijd verdrijft in de VRT gebouwen om zijn gal (of zijn zogenaamde mening) te spuwen, vergeten we even hé. Dat hij al vele jaren als volksvertegenwoordiger niets presteert maar op kosten van de belastingplichtige wel langs kassa gaat, ook hé.

 • paul stockmans

  De linkse zender glorieert wegens de schade die ze rechts toegebracht hebben,en dit op kosten van de belastingplichtige

 • jan dessers

  Nu is nva gestart met reuze camouflage actie, nu is uitgelekt voor wat ze staan .

 • Wesley Kenis

  Vooruit jongens niet opgeven je kan nog altijd een eigen partij oprichten if onafhankelijk opkomen. Geef die slapers is de politieknmaar eens een koekje van eigen deeg.