Al meer dan tien miljoen mensen gingen op Erasmus

Shutterstock
De voorbije dertig jaar hebben meer dan tien miljoen mensen deelgenomen aan Erasmus. Dat blijkt dinsdag uit het jaarverslag 2018 van het immer uitdijende mobiliteitsprogramma van de Europese Unie.

In het academiejaar 2017-2018 hebben ruim 470.000 studenten, stagiairs en docenten uit het hoger onderwijs een beurs ontvangen om een tijdje in een ander Europees land te studeren of te werken. Daarmee vestigt het programma opnieuw een record. 

Vanuit België vertrokken 9.578 studenten en stagiairs en 2.080 docenten naar het buitenland. Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bleken de favoriete bestemmingen, al zal die laatste na dit jaar als gevolg van de brexit waarschijnlijk niet meer in het Erasmusprogramma beschikbaar zijn. Onze onderwijsinstellingen ontvingen dan weer 12.008 studenten en stagiairs en 2.100 docenten.

Erasmus+

Maar vandaag is Erasmus veel meer dan het uitwisselingsprogramma voor studenten dat in 1987 werd opgericht. Het huidige Erasmus+ heeft een grotere geografische reikwijdte, biedt een bredere waaier aan projecten en richt zich op meer doelgroepen. Er zijn subsidies beschikbaar voor onderwijzers, leerlingen uit het beroepsonderwijs, vrijwilligerswerk, uitwisselingsprogramma's voor jongeren en jeugdwerkers, sportprojecten,... 

In totaal bereikte het programma zo 850.000 mensen in 2018. Ook het budget steeg opnieuw, met 10 procent tot 2,8 miljard euro. De Europese Commissie wil de totale begroting voor de periode van 2021 tot en met 2027 nog eens verdubbelen in vergelijking met de lopende meerjarenbegroting: van 14,7 tot 30 miljard euro. Zo wil de Commissie het programma nog inclusiever en internationaler maken. Of dat lukt, moet vanaf 20 februari blijken. Die dag starten de regeringsleiders in Brussel de finale onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • victor vandesande

    Mijn dochter is op Erasmus geweest in Zweden en dit was een heel leerzame tijd, en niet alleen voor haar studies, maar ook een les in volwassenheid :zelfstandig leven en beslissen , uw zaken opvolgen , zelf beslissen over soms eenvoudige dingen , de les dat alles niet zomaar uit de hemel valt... ik raad het elke student aan .

  • Gerd Van nieuwenhove

    Wat kost zo’n feestje ? Dat zou ik nu eens willen weten .... Goede en juiste info aub !

  • Ramon Simon

    Belastingsgel verspillen, het is toch maar een ander zijn geld. Leg maar uit waarom een sociaal werker naar het buitenland moet studeren. Of een verpleger terwijl wij op medisch gebied bij de top horen. Beroepen die niets van internationaal karakter hebben.