Al meer dan 7.000 laptops ingezameld voor kwetsbare leerlingen

Ben Weyts in een magazijn waar laptops verzameld worden.
BELGA Ben Weyts in een magazijn waar laptops verzameld worden.
De vzw DigitalForYouth heeft al meer dan 7.000 gebruikte laptops toegezegd voor leerlingen die thuis geen computer hebben. Dat meldt het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts. De vzw is sinds vorige week woensdag op zoek naar 10.000 laptops om te vermijden dat middelbare scholieren uit de meest kwetsbare milieus een leerachterstand oplopen nu de scholen dicht zijn door het coronavirus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vzw Digital4Youth lanceerde vorige week in het bijzijn van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) een oproep aan bedrijven om gebruikte laptops van maximaal 3 jaar oud te doneren. Vanaf dertig laptops haalt de vzw de toestellen op. Daarna worden ze gebruiksklaar gemaakt, voorzien van de nodige software en opnieuw ingepakt, om ze daarna te doneren aan scholieren in het middelbaar onderwijs die thuis geen computer hebben. Dat is nodig om van thuis uit schoolwerk te kunnen doen, nu de scholen nog zeker tot na de paasvakantie dicht zijn door het coronavirus. 

Intussen zijn al meer dan 7.000 laptops toegezegd. Die zullen wellicht niet allemaal voldoen aan de technische vereisten: naar schatting zal dat voor ongeveer de helft het geval zijn. Er zijn dus nog meer laptops nodig, maar ook financiële giften zijn welkom, zegt het kabinet-Weyts.

Om één laptop gebruiksklaar te maken is ongeveer 100 euro nodig. Minister Weyts heeft daarvoor 200.000 euro toegezegd, Brussels minister Sven Gatz deed daar nog 50.000 euro bovenop, maar er is nog meer geld nodig. Wie dat wil, kan een bijdrage storten aan de Koning Boudewijnstichting, die het project mee ondersteunt. Dat kan op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 met de vermelding 'L83229: Digital4Youth'.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Vandeplas

  De organisatie "Close the Gap" verzamelt al jaren PCs en laptops voor de Afrikaanse scholen, misschien in deze tijd van crisis daar gaan aankloppen?

 • Gino Denil

  Men vindt al bruikbare laptops met 4 GB en Windows 10 voor 200/250 € in de detailhandel. Bestel er 10.000 in China en je hebt ze waarschijnlijk voor de helft of minder van de prijs. En de overheid zou ook nog de BTW kunnen kwijtschelden in dit geval.

 • Francine vanderstraeten

  Weyts leert van onze zuiderlingen, het volk gelukkig maken met het geld van de werkende burger. Moest dat systeem goed werken, kan men in de toekomst een hele klas toevertrouwen aan 1 leraar en zullen de ouders hun lievelingetjes zelf moeten in toom moeten houden, wat een besparingen in het zicht en gedaan met het tekort aan leraars.

 • Heidi De Roover

  Mooi initiatief, maar ik vraag mijaf: wie thuis geen computer heeft, heeft heel waarschijnlijk ook geen internet, gaan ze dat er dan gratis bijgeven????

 • glingani an

  Wat ben je met een laptop als je als ouder er niet mee kan werken omdat je er niks van kent en dus je kind niet kan helpen? ( Zoon van 11)