Al meer dan 35.000 everzwijnen met varkenspest afgemaakt in Wallonië

WFA
In het lopende jachtseizoen 2018-2019 zijn in het zuiden van het land al meer dan 35.000 everzwijnen afgemaakt. Dat zijn er 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en een absoluut record, blijkt uit cijfers die de Waals minister van Natuur en Bos, René Collin, bekendmaakte aan de kranten van Sudpresse. 

Dat er meer gejaagd wordt, heeft te maken met een te grote populatie everzwijnen, maar ook met de Afrikaanse varkenspest die in september 2018 werd vastgesteld in ons land.

Het aantal afgemaakte everzwijnen zal uiteindelijk nog hoger liggen, want het jachtseizoen loopt nog tot eind juni. "De doelstelling was om dit jaar 30 procent meer everzwijnen te doden, en die doelstelling is dus bijna gehaald", zegt de minister.

Hij wijst erop dat de jagers hun rol van 'regulator' van de everzwijnpopulatie ter harte hebben genomen. Maar tegelijk waarschuwt hij om de inspanningen voort te zetten. "De bedoeling is om op twee jaar, dus tegen 1 maart 2020, het aantal everzwijnen met de helft te verminderen". In de zones waar de Afrikaanse varkenspest werd vastgesteld, zou het dier zelfs volledig uitgeroeid moeten worden.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Raoul Rouma

  Gouden tijden dus voor die jagers(moordenaars). Weer zo een goedkope oplossing voor een probleem dat er niet zou zijn indien geen jagers. Natuurlijk vraagt dit dan wel een grondig onderzoek bij de ons kent ons vriendjes.

 • nico baelde

  Allez, de schutters hebben hun zin gehad, nu nog het vlees via duistere kanalen bij de consument brengen. Het Voedselagentschap doet toch geen controle.

 • luc vanhooland

  De titel van het artikel is erg misplaatsten, alsof al de everzwijnen die afgemaakt zijn varkenspest hebben... Artikel herlezen alvorens te plubliceren a.u.b.

 • Philippe Vander Haeghen

  Foute titel. Rond de 800 kadars waren besmet...

 • Lucas Bouillon

  Titel klopt evident niet, uiteraard hadden die 35k evers niet allemaal varkenspest, een kleine minderheid ervan zelfs. Maar het is wel een feit dat er flink is gesnoeid in het everbestand en dat was hoog nodig ook, zeker in en rond het gebied van de pesthaard.