Al meer dan 2.600 Belgen met dubbele achternaam

THINKSTOCK
Vier maanden na de inwerkingtreding van de nieuwe naamwetgeving hebben bijna 2.700 Belgen een dubbele achternaam. Zowat 1.600 kinderen kregen de naam van hun moeder. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vrijgaf aan de Kamerleden Raf Terwingen (CD&V) en Sabine Lahaye-Battheu (Open Vld).

Sinds juni kunnen ouders ervoor kiezen om hun kind de familienaam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide namen te geven. Wanneer er geen overeenstemming is, krijgt het kind de naam van de vader.

Op 4 oktober hadden al 2.677 Belgen een dubbele achternaam. 1.580 Belgen kregen die bij de geboorteaangifte, 1.097 kinderen kregen de dubbele achternaam op basis van de overgangsmaatregel. Die maatregel geldt voor gezinnen die al kinderen hebben. De ouders krijgen, als ze dat willen, een jaar de tijd om een nieuwe familienaam voor hun kinderen aan te vragen bij de burgerlijke stand, op voorwaarde dat de nieuwe naam geldt voor alle kinderen en dat alle kinderen nog minderjarig zijn.

Overgangsmaatregel
Bij 1.462 geboorteaangiftes werd de naam van de moeder gekozen. 140 Belgen maakten gebruik van de overgangsmaatregel om het kind de naam van de moeder te geven.

"In 2012 werden in België bijna 127.000 kinderen geboren. Weinig mensen hebben in deze periode van vier maanden dus gebruik gemaakt van deze regeling", concludeert Raf Terwingen. "In totaal werd er 4.279 keer gebruik gemaakt van de nieuwe wetgeving. Het is dus goed dat we ouders de vrije keuze hebben gegeven om de achternaam zelf te bepalen", vindt Lahaye-Battheu.

Klacht
Tegen de wet is al klacht ingediend bij het Grondwettelijk Hof, omdat een kind automatisch de naam van de man krijgt bij onenigheid.

Minister Geens gaf wel mee dat de cijfers nog onvolledig zijn. Het systeem van het Rijksregister werd pas op 1 september aangepast om de invoering van de dubbele naam mogelijk te maken.