Al meer dan 2.000 Belgische jongeren vrijwilliger voor Europees solidariteitskorps

thinkstock
Al meer dan 2.000 Belgische jongeren hebben zich geregistreerd om als vrijwilliger, stagiair of tijdelijke werknemer in de hulpverlening aan de slag te gaan in het Europees solidariteitskorps. Geïnteresseerde organisaties en groepjes jongeren kunnen vanaf vandaag plannen indienen voor het korps. De Europese Commissie maakt 44 miljoen euro vrij voor de gekozen projecten.

De Commissie lanceerde het solidariteitskorps eind vorig jaar. Bedoeling is om tot 2020 zeker 100.000 Europese jongeren de kans te geven om zich als vrijwilliger of stagiair in de zetten, bijvoorbeeld in de hulpverlening na een natuurramp of bijstand aan vluchtelingen. Ongeveer 67.000 jongeren hebben zich al geregistreerd, onder wie ook 2.087 uit ons land. 

Organisaties kunnen zich vanaf vandaag melden bij de Europese Commissie met ideeën voor projecten. Die moeten een duurtijd hebben van 2 weken tot 2 maanden en verschillende vrijwilligers te werk kunnen stellen. De organisaties hebben ook een kwaliteitslabel nodig, dat ze kunnen aanvragen bij de Erasmus+-agentschappen in de lidstaten. Niet enkel officiële instanties kunnen een aanvraag indienen: groepjes van minstens vijf jongeren kunnen zelf projecten opstarten. De deadline is 16 oktober 2018 voor organisaties, jongeren hebben tot 18 februari volgend jaar de tijd. 

De Europese Commissie wil in de volgende meerjarenbegroting 1,26 miljard euro vrijmaken om het Europees solidariteitskorps ook na 2020 te behouden. Tot 2027 zouden ongeveer 350.000 jongeren aan het programma moeten kunnen deelnemen.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • birg prokali

  een manier om "onbewust" het Europees project te promoten..een manier om de heren in Brussel en Straatsburg garantie te geven voor hun onproductief jobke !..Een maner om sympathisanten te rekruteren die geen eigen initiatief hebben of doelloos door het leven gaan...

 • Michel Jozef

  Lang leve de Junckerjugend in dienst van het autoritaire gedachtegoed. Enkel pro Europa en politiek correct toegelaten. En de bedoeling van dat elitekorps is ook duidelijk, af en toe natuurrampen voor P R en reclame en 99 % bijstand aan vluchtelingen.

 • Hubert Wouters

  Een zeer prachtig initiatief van Europa. In volledig solidair met dit Europees solidariteitskorps. Dat er een deel van de onze belastingen naar dergelijk positief initiatief gaat vind ik goed. Beter daarnaar toe dan naar het groot klein kind Theo Francken.

 • Peeters Freddy

  De Europese commissie geeft niks,nada, de belastingbetalers moet geven zoals een koe toch we leeg gemolken zijn.

 • Benny De Keyzer

  1,26 miljard euro voor Europees solidariteitskorps wat eigenlijk bedoelt is om er voor te zorgen dat die jongeren pro Europees gaan stemmen; de partij die zulke zever afschaft krijgt mijn stem.