Al meer dan 16.000 handtekeningen voor petitie om standbeelden Leopold II uit Brussel weg te nemen, Tommelein wil beeld in Oostende niet verwijderen

thinkstock
Naar aanleiding van de protesten tegen racisme in de VS werd een online petitie gelanceerd om alle standbeelden van de voormalige Belgische koning Leopold II in Brussel te verwijderen. Intussen hebben al meer dan 16.000 personen de petitie ondertekend. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) is alvast niet van plan om het standbeeld in zijn stad weg te nemen.

Nadat George Floyd een week geleden door politiegeweld om het leven kwam, weerklonk er luid protest in heel de VS. Sindsdien trekken demonstranten massaal de straat op om het geweld jegens zwarte mensen aan te klagen. Ook in België wordt er online protest gevoerd, door bijvoorbeeld deel te nemen aan #BlackOutTuesday, en ook met een online petitie.

De petitie pleit voor het verwijderen van alle standbeelden van Leopold II – de koning der Belgen tussen 1865 en 1909. “Ondanks alle minachting die hij had voor het leven en het Congolese volk, wordt Leopold II in heel België nog steeds geëerd. Daarom vragen we de Stad Brussel om elk standbeeld ter ere van Leopold II te verwijderen”, staat er te lezen.

Het bekladde beeld van Leopold II aan het Zuidpark in Gent.
Wannes Nimmegeers Het bekladde beeld van Leopold II aan het Zuidpark in Gent.

Onder meer in GentEkeren en Hasselt zijn de beelden van Leopold II nogmaals onder handen genomen door vandalen: beide beelden werden de laatste 24 uur beklad met rode verf. Ook in Halle is een online petitie gelanceerd om het standbeeld weg te halen uit het Albertpark. In Oostende zei burgemeester Bart Tommelein eerder al te willen inzetten op “een correcte duiding”.

Met het wegnemen van een historisch standbeeld neemt men het racisme in onze maatschappij niet weg

Oostends burgemeester Bart Tommelein

In een bericht op Facebook schrijft Tommelein dat hij niet van plan is het beeld te laten verwijderen. “Standbeelden vervangen of verwijderen, zal niet gebeuren. Met het wegnemen van een historisch standbeeld neemt men het racisme in onze maatschappij niet weg. Het is beter om daar duidelijk over te informeren. Dit is een opportuniteit om die confrontatie op een open en transparante manier aan te gaan”, staat er te lezen. 

Onder de post staan heel wat negatieve reacties te lezen van inwoners die willen dat het standbeeld toch verdwijnt uit het straatbeeld.

Leopold II

Koning Leopold II is wellicht de meest omstreden figuur in de geschiedenis van de Belgische monarchie. Hij was de oprichter en enige eigenaar van Congo-Vrijstaat, ook wel Onafhankelijke Congostaat genoemd. Hij zette zelf nooit voet in Congo, maar installeerde er een waar gruwelbewind. Uiteindelijk zou hij verantwoordelijk zijn voor de dood van miljoenen Congolezen, maar over het precieze aantal bestaat nog geen consensus onder historici.

Ook in Ekeren werd het standbeeld beklad.
Klaas De Scheirder Ook in Ekeren werd het standbeeld beklad.54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy De Backer

  Als de bandietenstreken bewezen zijn moet men deze schurkenstandbeelden uit het beeld laten verdwijnen !

 • Christiaan Dejonghe

  Leopold 2 heeft meer mensen laten ombrengen dan Hitler. Zo iemand verdient geen standbeeld. Het zou mooi zijn als iemand van ons koningshuis de moed zou hebben om zich te verontschuldigen ten aanzien van de Congolese bevolking.

 • Raoul Rouma

  Dommelein zou het graag laten staan om het later te zien vervangen door een beeld van hem persoonlijk.Dus laten staan voor het brons(milieubewust).

 • oswald billiet

  We gommen de geschiedenis weg. Wanneer die standbeelden moeten verdwijnen dan zouden wij ook best de triomfboog in het Jubelpark ook meteen afbreken en ook het museum Tervuren ende koninklijke galerij in Oostende. Opgeruimd staat nietjes, nietwaar!

 • Wilfried Vanden Berg

  Ik woon in Rusland , dat heeft men met alles wat te maken had met Stalin ook gedaan . En Rusland is veel grote dan België .Dat tenslotte maar een zakdoek groot is . Tenzij dat slippendragers zoals Don De Croo dit zal willen tegenhouden . Want hij aanbid dat koningshuis .