Al jarenlang meer internationale immigranten naar dan emigranten uit Vlaanderen

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
In de loop van 2019 waren er in Vlaanderen iets meer dan 80.000 immigraties vanuit het buitenland en bijna 52.000 emigraties naar het buitenland. Dat is een positief internationaal migratiesaldo van afgerond 28.500 eenheden, wat bijdraagt aan de groei van de bevolking van het gewest, zo meldt Statistiek Vlaanderen dinsdag. Al vele jaren vertoont de internationale migratie van en naar het Vlaamse Gewest een positief saldo.

In de jaren negentig van de vorige eeuw was dat nog vrij beperkt, met saldi rond +5.000. Vanaf 2001 is het saldo fors gestegen. In 2010 was er een aanpassing van de telmethodes, wat voor dat jaar resulteerde in een hoog positief saldo voor de internationale migratie (+34.396). Nadien is het saldo geslonken om vanaf 2014 opnieuw te stijgen.

In recente jaren is er toename van zowel de internationale immigratie als emigratie. "Dat duidt op een versterkte internationale mobiliteit onder de bevolking", klinkt het.

Belgen staan in 2019 bovenaan in de top 10 van nationaliteiten bij de internationale immigratie naar het Vlaamse Gewest, gevolgd door burgers van Roemenië, Nederland en Bulgarije. In de top 10 zitten 3 niet-Europese nationaliteiten (Marokko, Afghanistan en India).

Mannen hebben een duidelijk overwicht (>55 procent) bij de ingeweken Belgen, alsook bij de ingeweken staatsburgers van Roemenië, Bulgarije, Polen, Italië en Portugal. Enkel bij de ingeweken Marokkanen (53 procent) en Afghanen (52 procent) is er een licht overwicht van vrouwen. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  "Belgen staan in 2019 bovenaan in de top 10 van nationaliteiten bij de internationale immigratie naar het Vlaamse Gewest". Zijn dat dan Walen en Brusselaren die zich in Vlaanderen komen vestigen. Zo krijg je natuurlijk een positief migratiesaldo.

 • Veronica Voorhelst

  Ik weet ook niet wat er positief is aan migratie, maar ze bedoelen in dit geval dat de uitkomst positief is, dwz als ge de uitwijking aftrekt van de inwijking hebt ge overschot. Er komt dus meer volk binnen dan er weggaat.

 • Emi De graeve

  vaststelling waar ge niet kunt naast kijken. Ik woon precies niet meer in 't land waar ik geboren ben en opgroeide.

 • piet devlieger

  Straf dat men dit verkopen wil als een voortreffelijke zaak. Wie loopt daar nu in ? Het ergste van de zaak is dat men de mensen echt voor dommeriken houdt.

 • Kevin Van Rossem

  Ik snap nog altijd niet waarom dit positief immigratie is, terwijl de werkloosheid zelfs in deze tijden piekt en de sociale kosten de pan uit swingen?