Al bijna honderd gevallen gemeld van seksueel misbruik bij getuigen van Jehova

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
In zes maanden tijd zijn bijna honderd gevallen van seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova in België gemeld bij de organisatie Reclaimed Voices. Dat schrijft Le Soir vandaag.

Reclaimed Voices werkt samen met het Informatie- en Adviescentrum inzake de Schadelijke Sektarische Organisaties (IACSSO) om het aantal gevallen binnen de getuigen van Jehova in ons land te bepalen. Ondertussen zijn er al 90 slachtoffers gemeld.

Na de eerste onthullingen in december 2018 en maart 2019 in de media, opende het federaal parket een onderzoek. Eind april werden huiszoekingen uitgevoerd in het hoofdkantoor van de organisatie in Kraainem, maar het parket communiceert niet over het dossier. Volgens een woordvoerder van de getuigen van Jehova werkt de organisatie mee met justitie.

Tot 250 slachtoffers

De vereniging zegt in België ongeveer 25.000 leden te tellen. Reclaimed Voices schat dat er zo'n 200 tot 250 slachtoffers van misbruik zijn.
"Verschillende mensen komen naar ons voor verschillende slachtoffers zoals ouders die ons vertellen dat hun drie of vier kinderen zijn misbruikt", verklaart Patrick Haeck, voormalig getuige van Jehova en coördinator van de vereniging.

Omdat ze nog altijd deel uitmaken van de getuigen van Jehova, hebben de mensen die Reclaimed Voices contacteren schrik om de organisatie te vertrouwen. "Voor het merendeel van de slachtoffers vonden de feiten tien of vijftien jaar geleden plaats", aldus Haeck nog.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Seksueel misbruik komt in alle kringen voor, dus ook in religieuze kringen. Bij je buren, in je eigen vriendenkring of familieleden. Pas wanneer men er geconfronteerd word, dat zoiets dicht bij je gebeurd, is de schrik heel groot. Meestal wordt de dader geloofd en het slachtoffer niet. Gewoon door het feit dat men het niet kan vatten. Het waarom, en hoe, en vaak ook nog (helaas) het beschuldigde vinger : "Waarom heb je dat niet eerder verteld? " Sexueel misbruik is verschrikkelijk.

 • David Lievens

  Ligt het aan mij of is er meer seksueel misbruik in religieuze kringen? Eerst indoctrineren dat god hen zal straffen en hun geestelijken in direct contact staan met die onzichtbare kwibus. Vervolgens gaan ze hun gangen. We zijn zover gekomen, maar van een boek uit de jaren 400 geraken we maar niet verlost...

 • victor vandesande

  Toch opvallend dat, dazr waar getuigen van Jehovah vroeger minstens een keer per maand in onze strazt kwamen , je ze sedert uitbreken van dit schandaal , niet meer ziet ... raar toch of hebben ze misschien schrik om teveel uitleg te moeten geven...

 • Van Eersel Guy

  Ook een schoon bende bij elkaar denk....pfff

 • Willem De Voeght

  200 tot 250 slachtoffers op 25.000 leden. Dat betekent dat tussen de 0,8 en 1 procent van de leden slachtoffer is. Fijne organisatie als je het mij vraagt !!!